Republika Srpska: javni konkurs za bespovratna sredstava za provođenje mjera energetske efikasnosti

Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske objavio je javni konkurs za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i preduzećima u Republici Srpskoj.

Za stambene objekte obezbijeđeno je 5,8 miliona maraka, a za mikro, mala i srednja preduzeća 2,28 miliona maraka bespovratnih sredstava.

Sredstva su namijenjena ulaganju u realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a koji se odnose na povećanja energetske efikasnosti u postojećim stambenim objektima u vlasništvu ili suvlasništvu – privatni stanovi i kuće, kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim objektima (kuće i stanovi), koji se dodijeljuju po objektu je 50 % od ukupne investicije, ali ne može iznositi više od 5.000,00 KM uključujući PDV.

Detalje konkursa za stambene objekte možete pogledati OVDJE

Kada je riječ o preduzećima maksimalan i minimalan iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje iznosi:

  • za preduzeće u većinskom vlasništvu žene je 50 % od visine ukupne investicije, ali ne može iznositi više od 50.000,00 KM, ni manje od 10.000,00 KM, uključujući PDV. Vlastito učešće mora iznositi minimalno 50 % od ukupne investicije.
  • za ostala preduzeća je 45 % od visine ukupne investicije, ali ne može iznositi više od 45.000,00 KM, ni manje od 10.000,00 KM, uključujući PDV. Vlastito učešće mora iznositi minimalno 55 % od ukupne investicije.

Detalje konkursa za mikro, mala i srednja preduzeća možete pogledati OVDJE

Konkurs je otvoren do iskorišćenja raspoloživih sredstava utvrđenih za ovu namjenu. Obavještenje o zatvaranju Javnog konkursa će javnosti biti dostupno putem web stranice Fonda www.ekofondrs.org.

Ova sredstva su dio Paketa budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Balkanu.

Republika Srpska ostvarila je pravo na njih usvajanjem Akcionog plana od strane Savjeta ministara BiH, radi ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *