Grad Prijedor daje saglasnost kompaniji „Drvo-export“ za istraživanje na lokalitetu Bukova Kosa ?

Gradska uprava Prijedora podnijela je Skupštini grada prijedlog Оdluke o davanju saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja kompaniji “Drvo-Export“ iz Teslića na lokalitetu “Bukova kosa“.

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se da se saglasnost “daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje, odnosno odobrenja projekta detaljnih geoloških istraživanja”.

“Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja zemljište vrati u prvobitno stanje. Najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti pri istraživanjima s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko – tehnoloških svojstava iznosi maksimalno 200 kubnih metara“, navodi se u ovom prijedlogu.

U obrazloženju odluke navodi da je uvidom u plansku dokumentaciju utvrđeno da je područje obuhvaćeno važećim prostornim planom i da se nalazi u blizini područja koje je označeno kao djelimično istražena rudišta “Bukova kosa”.

“Saglasnost se daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje odnosno odobrenja Projekta detaljnih geoloških istraživanja. Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja, na predmetnom istražnom polju zemljište vrati u prvobitno stanje. Takođe, obavezan je da prije početka izvođenja radova isto dostavi gradonačelniku Prijedora“, navodi se u prijedlogu odluke.

Ističe se da je “propisana obaveza pribavljanja saglasnosti jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi istražni prostor, a prije izdavanja rješenja Ministarstva energetike i rudarstva kojim se odobrava izvođenje istražnih radova, te se predlaže davanje pomenutih saglasnosti.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili, krajem juna ove godine, zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja na Bukovoj Kosi i Bistrici.

“Skupština grada Prijedora traži od svih subjekata, vezanih za oblast rudarstva, dosljedno poštovanje zakonskih propisa i legislative. Skupština poziva Ministrstvo rudarstva i energetike, Inspektorat Republike Srpske i Poresku upravu Republike Srpske da u roku od 90 dana izvrše vanrednu kontrolu svih ugovora za istraživanje i eksploataciju u oblasti rudarstva na području Prijedora i da o tome dostave izvještaj”, navedeno je tada, u jednom od zaključaka skupštine grada.

Mještani Bukove kose protive se i protestovali su protiv istraživanja i eksploatacije rude na ovoj lokaciji. Istovremeno, Centar za životnu sredinu podnio je tužbu protiv odluke Vlade Republike Srpske kojom se pokreće postupak dodjele koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova Kosa” kod Prijedora, na području mjesne zajednice Veliko Palančište.

U tužbi je istaknut zahtjev za odlaganje izvršenja odluke Vlade, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje štete po životnu sredinu i pravnu sigurnost, ali i privatnu imovinu građana na datoj lokaciji, koji su suočeni sa preuranjenim otkupom svojih parcela.

O ovom zahtjevu za odlaganje izvršenja odluke Vlade, sud bi trebao da odluči posebnim rješenjem u skraćenom postupku, tj. prije donošenja konačne presude po tužbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *