Ulaganja u energiju premašiće 3 biliona dolara u 2024. – IEA

Globalna ulaganja u energiju u 2024. godini će, po prvi put, premašiti 3 biliona dolara, od čega je čak 2 biliona namijenjeno za čiste tehnologije, uključujući obnovljive izvore, mreže, skladištenje, električne automobile, nuklearnu energiju.

Ovo se navodi u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) o ulaganjima u energiju u svijetu.

Ostatak do oko 1 bilion dolara trebalo bi da ode u ulaganja u ugalj, gas i naftu.

Kina , koja bilježi snažnu domaću potražnju za solarnim kapacitetima, litijumskim baterijama i električnim vozilima, trebala bi ove godine da čini najveći udio u investicijama u čistu energiju, koji se procjenjuje na 675 milijardi dolara. 

Slijede Evropa i Sjedinjene Države , sa ulaganjem u čistu energiju od 370 milijardi dolara, odnosno 315 milijardi dolara. Ove tri velike ekonomije same čine više od dvije trećine globalnih investicija u čistu energiju .

U ekonomijama u nastajanju i razvoju, isključujući Kinu , investicije u čistu energiju u 2024. će po prvi put premašiti 300 milijardi dolara , predvođene Brazilom i Indijom. Ipak, izvještaj otkriva da je ovaj nivo potrošnje – koji čini samo oko 15% ukupne globalne potrošnje, odnosno ulaganja – daleko ispod onoga što je potrebno da bi se zadovoljila rastuća potražnja za energijom u mnogim od ovih zemalja, u kojima visoka cijena kapitala usporava razvoj novih projekata.

Potrošnja na mreže – koje su postale usko grlo energetske tranzicije, a koje su ključne za brži prelaz na obnovljive izvore– trebala bi dostići 400 milijardi dolara u 2024. godini , nakon što se zaustavila na oko 300 milijardi dolara godišnje između 2015. i 2021. godine .

Investicije u skladištenje baterija takođe su u porastu i mogu da dostignu 54 milijarde dolara 2024. Međutim, ove investicije su i dalje geografski koncentrisane.

Očekuje se da će se globalna ulaganja u proizvodnju nafte i plina povećati za 7% u 2024. godini i dostići 570 milijardi dolara, nakon sličnog porasta u 2023. Istovremeno, investicije kompanija za proizvodnju nafte i gasa u čistu energiju činile samo 4% ukupne kapitalne potrošnje industrije u 2023. godini, naglašava se u izvejštaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *