Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska puštena u funkciju

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska puštena je u rad. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i šef delegaciji EU u Srbiji Emanuel Žiofre pustili su u rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska.

Oni su na svečanoj ceremoniji u gasnoj stanici Trupale kod Niša, zajedno pritisli taster i pokrenuli gasovod. gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih, dužine 109 kilometara

Vučić je rekao da puštanje u rad gasnog interkonektora predstavlja novi početak u eri energetske bezbednosti Srbije i posebno zahvalio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na posvećenosti i strateškom partnerstvu koje će Srbija uvek znati da ceni.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je reč o veoma važnom i velikom međunarodnom projektu za pozicioniranje Srbije na gasnoj mapi Evrope.

Ona je dodala da je taj projekat važan za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije, za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj naše zemlje, poput Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.

Uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo pre svega sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali i da se koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske da se povežemo i spojimo na granici između Srbije i Bugarske i da možemo ovaj projekat simultano da završimo i sa jedne i sa druge strane granice, naglasila je Đedović.

Ona je iskazala zahvalnost Azerbejdžanu na tome što su uspeli za kratko vreme da dogovore sve detalje isporuka gasa i što će naša zemlja u budućnosti imati mogućnost da dođe i do dodatnih količina ovog energenta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *