Finansijska pomoć za troškove grijanja u Republici Srpskoj biće isplaćena do septembra ?

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić izrazio je da nadu da će do septembra biti završen proces evidentiranja i isplaćena finansijska pomoć za troškove grijanja energetski siromašnim potrošačima u Republici Srpskoj.

Centri za socijalnu zaštitu u Republici Srpskoj su završili obradu podataka, sa kućnim listama, lica iz kategorija koja će imati pravo na finansijsku pomoć za troškove grijanja, izjavio je ministar Šeranić za RTRS.

Radi se korisnicima socijalne pomoći, dječijeg dodatka, nezaposlenim borcima od 1. do 5. kategorije mlađim od 60 godina i borcima ovih kategorija starijim od 60 godina, koji su u stanju socijalne potrebe.

„Na bazi toga će Fond PIO proći kroz spiskove, evidentirate sve te ljude, jer je suština da po jednom osnovu možete da primite ovu naknadu“, rekao je Šeranić.

Osim lica iz ovih kategorija koja će dobiti pomoć i bez prijave na javni poziv, na javni poziv, koji je raspisan 3. maja, mogla su da se prijave lica starija od  65 godina, koja ne ostvaruju lična primanja i koja žive u domaćinstvu u kojem prosječna mjesečna primanja po članu u posljednja tri mjeseca ne prelaze iznos od 350 maraka, te korisnici najniže penzije u iznosu od 275 KM, odnosno 330 KM.

U Republici Srpskoj se prijavilo oko 37.500 ljudi, rekao je Šeranić.

Ministar Šeranić je rekao da su uključena i sva lica, penzioneri, koja imaju samostalnu penziju nižu od 350 KM.

Konačan iznos pomoći zavisiće od broj lica koja će imati pravo na pomoć

Konačan iznos pomoći koji će pojedinci, odnosno domaćinstvo dobiti, zavisi od broja onih koji će imati pravo na pomoć, izjavio je prethodno pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Vladimir Makarić.

Prema predviđanjima ministarstva, taj broj bi se mogao kretati između 50.000 i 60.000, do čak 80.000 domaćinstava.

Ako broj korisnika bude 60.000 – pojedinačni iznos bi mogao biti 537 KM. U slučaju da bude 80.000 domaćinstava, koja ispunjavaju uslove, pojedinačni iznosi bi bili 388 KM, rekao je Makarić.

EU je polovinom aprila dodijelila BiH 70 miliona evra pomoći za suzbijanje posljedica poskupljenja energenata. Od tog iznosa, 20 miliona biće usmjereno ka preduzećima, a preostalih 50 miliona prema stanovništvu, odnosno domaćinstvima.

Radi se, za Republiku Srpsku, o ukupnom iznosu sredstava od 32 miliona maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *