FBiH: Akcija „Zaključavamo cijene“ za 40 artikala počela 15. decembra

Akcija „Zaključavamo cijene“ počela je 15. decembra u FBiH, a cijene će biti „zaključane“ za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima koji su odlučili da se pokažu društveno odgovornim kroz učešće u ovoj kampanji.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine na sjednici 12. decembra usvojila Informaciju o pokretanju Projekta „Zaključavamo cijene“, koja će trajati od 15. decembra 2023. do 15. marta 2024. godine. Do sada se javilo oko 20 velikih trgovinskih lanaca za učešće u projektu.

Nadležnim kantonalnim organima u FBiH je preporučeno da u periodu trajanja ovog projekta stave van snage kantonalne odluke o mjerama neposredne kontrole cijena koje se odnose na životne namirnice iz Zakona o kontroli cijena.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević istakao je da Projekt „Zaključavamo cijene“ predstavlja novi modalitet saradnje i dijaloga između trgovaca, domaćih proizvođača i distributera, udruženja potrošača, poslodavaca, sindikata i Federalnog ministarstva, te je strateški zaokret u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta u kojem su zaštićeni interesi i potrošača i trgovaca. Dodao je da je sve bazirano na zajedničkom dogovoru.

– Ovaj tim, sačinjen od svih relevantnih predstavnika, može odgovoriti na bilo kakve buduće krizne situacije – kazao je ministar Hasičević.

Pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo pojasnila je da je ovaj projekt produkt evaluacije odluka o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda od interesa za Federaciju, jer je Vlada FBiH u septembru donijela odluku o mjerama za 15 proizvoda, čime su bile propisane marže u trgovini.

– Na sastancima radne grupe, koju je oformio ministar, razgovaralo se o efektima te odluke, nakon čega je osmišljen projekt u okviru kojeg će trgovci dobrovoljno učestvovati, jednako kao i proizvođači i dobavljači. Time je animiran čitav spektar pravnih i fizičkih osoba koje su bitni akteri u trgovini. Projekt obuhvata 40 proizvoda, od kojih su 12 higijenski proizvodi. Osmišljen je i protokol o načinu provedbe projekta, kao i javni poziv trgovcima za dobrovoljno učešće u projektu – naglasila je Maslo

Pojasnila je i da je prvi korak potpisivanje protokola koji sadrži prava i obaveze za trgovce, a  koji zajedno sa spiskom proizvoda trebaju dostaviti Ministarstvu.

– Spisak proizvoda treba da sadrži 40 artikala raznih brendova i cijena koje se naredna tri mjeseca ne smije mijenjati – dodala je Maslo.

Istakla je da je data mogućnost i malim prodavnicama da mogu učestvovati u projektu, snižavanjem  20 proizvoda. Maslo je dodala da trgovci, nakon provedene procedure, dobivaju na korištenje logo koji stavljaju na te proizvode, te da je potrebno da naznače odabrane proizvode, kao i da na vidnom mjestu zalijepe plakat sa odabranim proizvodima.

Također, trgovci imaju mogućnost da u toku trajanja Projekta promijene brend ili cijenu pojedinog proizvoda iz već objavljenog spiska na stranici Federalnog ministarstva, s tim da su dužni u roku od 48 sati prije početka primjene izmjene obavijestiti ovo ministarstvo, dostaviti novi ažurirani spisak i navesti razloge za promjenu. Federalno ministarstvo trgovine će na svojoj službenoj web stranici (www.fmt.gov.ba) objaviti naziv trgovaca, distributera/proizvodača koji učestvuju u Projektu, kao i spisak proizvoda.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da je Projekt rezultat jako dobre saradnje Federalnog ministarstva trgovine i Udruženja poslodavaca. Naveo je da su kompanije pokazale veliku društvenu odgovornost, te da će se finansijski efekt ustanoviti za tri mjeseca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *