Krađa struje odnosi stotine hiljada maraka

Za sedam mjeseci ove godine ukradena je struja vrijedna oko 745.000 maraka, što je za 50.000 KM više nego cijele prošle godine.

U preduzeću “Elektrokrajina” Banjaluka koje električnom energijom snabdijeva potrošače u više lokalnih zajednica na teritoriji Krajine kažu da je u 2022. godini otkriveno 208 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije sa obračunatom vrijednošću od 695.788 KM.

“Za prvih sedam mjeseci ove godine otkriveno je 235 slučajeva neovlaštene potrošnje struje vrijedne 745.832 KM”, kazali su u ovom preduzeću.

Dodaju da se najveći broj slučajeva neovlaštene potrošnje odnosi na samouključenje bez elektroenergetske saglasnosti, zatim ugovora o snabdijevanju ili uključenja poslije isključenja krajnjih kupaca zbog duga.

“Nesavjesni potrošači skidaju plombe, utiču na nepravilnost rada mjernih uređaja ili na ožičenje mjernog mjesta. Podsjećamo da je krađa struje krivično djelo za koje je predviđena novčana kazna i kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, rekli su u “Elektrokrajini” za Glas Srpske.

U preduzeću navode da se protiv krađe struje bore intenzivnim sprovođenjem brojnih mjera, među kojima je poseban kontakt broj 051/247-177 aktivan od 29. maja ove godine, a na koji građani mogu prijaviti neovlaštenu potrošnju električne energije svaki radni dan od sedam do 15 časova.

U “Elektrokrajini” navode da je za nešto više od dva mjeseca rada telefona evidentirano 37 prijava, ističući da ukoliko se po telefonskoj prijavi fizičkog lica i kontrolom na mjernom mjestu potvrdi postojanje neovlaštene potrošnje električne energije, prijaviocu isplaćuje novčana nagrada u fiksnom iznosu od 500 KM.

“Nakon obaveznih terenskih kontrola, tri telefonske prijave su se potvrdile kao tačne i dvojici prijavilaca do sada su isplaćene predviđene novčane nagrade od po 500 KM. Nagrada se ne isplaćuje u slučaju prijave neovlaštene potrošnje struje ostvarene djelovanjem na plombu na mjernom uređaju i od dobitka nagrade po ovom osnovu izuzeti su naši zaposleni”, rekli su u “Elektrokrajini”.

Da se struja krade i u drugim dijelovima Srpske pokazuju podaci “Elektroprivrede Republike Srpske”.

U tom preduzeću kažu da su prošle godine u svih pet distributivnih preduzeća koja posluju u njihovom sistemu otkrivena 263 slučaja krađe struje.

Najviše slučajeva krađe struje u RS na području Elektrokrajine

“Po osnovu utvrđene neovlašćene potrošnje struje, korisnicima u Srpskoj lani je fakturisano 5,98 miliona kilovat-sati čija finansijska protivrijednost iznosi 793.887 KM. U najvećem broju slučajeva riječ je o izvršenim samouključenjima, nakon što radnici distributera izvrše isključenje objekta sa mreže”, rekli su u “Elektroprivredi” i dodali da je lani najviše slučajeva krađe struje bilo upravo na području koje pokriva “Elektrokrajina”.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija istakla je za Glas Srpske da se građani na krađu struje odlučuju zbog loše ekonomske situacije, odnosno jer nemaju novca da regularno plate račune.

“To je osnovni razlog. Ljudi se moraju snaći na bilo kakav način, čak i na neregularan. Građani nemaju novca, plaćaju samo osnovno i očekivano je da će sve češće posezati za ilegalnim metodama”, rekla je ona.

Mjere

U “Elektroprivredi RS” kažu da se krađa struje pokušava spriječiti preduzimanjem tehničkih mjera, uključujući izmještanje mjernih mjesta iz unutrašnjosti objekta krajnjeg korisnika, limitiranjem potrošnje, plombiranjem mjernog uređaja i mjernog ormara, kao i ugradnjom uređaja sa mogućnošću daljinskog očitanja i upravljanja potrošnjom.

“U praksi se najefikasnijom mjerom pokazuju redovne kontrole ispravnosti priključnih vodova i mjernih mjesta te isključenja objekta korisnika sa mreže u slučaju utvrđivanja nepravilnosti koje omogućavaju neovlašćeno trošenje”, rekli su u preduzeću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *