Kakve mogućnosti nudi program DIGITALNA EVROPA za četiri zemlje Zapadnog Balkana ?

Digitalna Evropa –  program vrijedan 7,5 mlrd evra: pristupili Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora

Pristupanje četiri zemlje regije Zapadnog Balkana – Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, programu Digitalna Evropa predstavlja JE veliki napredak, koji im otvara mogućnosti korištenja programa vrijednog gotovo 7,5 milijardi evra, u perodu 2021-2027. godina.

Konkretno, učesnici iz ove četiri zemalje moći će da učestvuju u projektima za uvođenje digitalnih tehnologija širom EU u određenim područjima kao što su vještačka inteligencija i napredne digitalne vještine. Takođe će moći uspostaviti digitalnoinovacione centre u svojim regijama.

MInistar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da se Srbija pristupanjem projektu Digitalna Evropa praktično svrstava u red zemalja članica EU, jer su ti fondovi dostupni svim našim kompanijama.

“To je stvarno odlična vest za naš IT sektor i mogućnost za dalji rast, jer smo prošle godine ostvarili rekordan izvoz IKT sektora od 2,7 milijardi evra, a već ove godine, u prva četiri meseca, nastavljamo sa rastom izvoza od čak 43 %”, ocijenio je ministar.

Govoreći o samom programu, on je objasnio da je reč o bespovratnim sredstvima za koja praktično svi mogu da konkurišu i dodao da očekuje da će to biti različiti konzorcijumi, pri čemu u našem IT sektoru već sada imamo više od 105.000 zaposlenih i to je sektor koji pravi veliki suficit kada je u pitanju izvoz.

KAKO DOĆI DO FINANSIJSKIH SREDSTAVA ?

Jovanović je istakao da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija biti na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć prilikom apliciranja za ove fondove.

Program Digitalna Europa (DIGITAL) novi je program finansiranja EU-a usmjeren na uvođenje digitalne tehnologije poduzećima, građanima i javnim upravama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *