Evropska komisija predložila produženje državne pomoći kompanijama

Evropska komisija predložila je produženje olakšica regulativa za dobijanje državne pomoći do marta 2024. godine, čime se omogućava članicama EU da isplate odštetu kompanijama za veće cijene energije nakon početka sukoba u Ukrajini i geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku.


EU je u martu prošle godine ublažila regulative nakon što je više hiljada kompanija osjetilo posljedice sukoba u Ukrajini i najavila je okončanje tog režima u decembru ove godine.

“Komisija predlaže ograničeno produženje od 3 mjeseca važenja odredbi koje omogućavaju državama članicama da nastave davati ograničene iznose pomoći i pomoći za kompenzaciju visokih cijena energije, do 31. marta 2024. godine”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će se time omogućiti članicama, gdje je to potrebno da produže svoje programe podrške i da osiguraju da kompanije koje i dalje osjećaju krizu ne budu uskraćene za potrebnu podršku tokom predstojeće grejne sezone.

Produžetak regulativa neće se primjenjivati na podršku likvidnosti, poput državnih garancija i subvencionisanih pozajmica.

U saopštenju se dodaje da članice EU mogu da pošalju povratne informacije za prijedlog nakon čega Evropska komisija u narednim sedmicama planira da usvoji promjene.

Privremeni krizni okvir državne pomoći, usvojen je u martu 2022, godine i omogućio je državama članicama da iskoriste fleksibilnost predviđenu pravilima o državnoj pomoći za podršku privredi u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Regulativa koja je na snazi, između ostalog, omogućava ograničeni iznos pomoći država sektorima pogođenim trenutnom krizom ili naknadnim sankcijama i kontrasankcijama, pomoć za kompenzaciju visokih cijena energije, mjere koje ubrzavaju uvođenje obnovljive energije i olakšavaju dekarbonizaciju industrijske proizvodnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *