EU odgađa glasanje o zakonu o okončanju prodaje automobila koji emituju CO2

Zemlje Evropske unije odgodile su glasanje planirano za sljedeću sedmicu o značajnom zakonu, kojim se zabranjuje prodaja novih automobila koji emituju CO 2  od 2035. godine, nakon što je Njemačka dovela u pitanje svoju podršku pravilima.

Nije određen novi datum za glasanje, a portparol Švedske, koja predsjedava EU po principu rotacije, rekao je da će se ambasadori zemalja EU vratiti na temu “u dogledno vrijeme”.

Nakon višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Komisija i zemlje članice EU prošle godine su se složile sa zakonom, koji bi zahtijevao da svi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. godine imaju nultu emisiju CO 2. To u praksi onemogućava prodaju automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i ostavlja mogućnost prodaje samo novih električnih automobile.

Ali zemlje EU i dalje moraju da odobre odluku prije nego što ona stupi na snagu. Ambasadori zemalja EU u petak su otkazali glasanje koje je bilo planirano za 7. mart, rekao je švedski portparol.

To je stavilo zakon na čekanje, samo nekoliko dana prije nego što je trebalo da dobije konačno odobrenje. Pokušaj blokiranja ili promjene politike EU tako kasno u procesu donošenja zakona nije uobičajeno.

Njemačka glavni protivnik zakona

Njemački ministar prometa Folker Vising ponovio je u petak da bi upotreba sintetičkih goriva trebala ostati moguća i nakon roka 2035. godine i da još nedostaje obećani prijedlog Evropske komisije o tome kako da se to dogodi.

“Želimo klimatski neutralnu mobilnost”, a to znači biti otvoren za sve zamislive tehnologije”, rekao je on na konferenciji za novinare.

U neobavezujućem dijelu zakona EU kaže se da će Evropska komisija dati prijedlog o tome kako se vozila na CO 2 neutralna goriva mogu prodavati nakon 2035., ako je to u skladu s klimatskim ciljevima. Međutim, njemačko ministarstvo saobraćaja želi jasnije garancije.

Portparol Komisije je u petak rekao da će „razmotriti potencijalni doprinos CO 2 neutralnih goriva postizanju klimatski neutralne mobilnosti“, dodajući da je u kontaktu sa zemljama kako bi razgovarali o svojim pitanjima sa zakonom.

„Prelazak na vozila sa nultom emisijom je apsolutno neophodano da bismo ispunili naše klimatske ciljeve za 2030. i 2050.“, dodao je portparol.

Traži se ostanak motora sa unutrašnjim sagorijevanjem e-goriva

Saobraćaj čini skoro četvrtinu emisija u EU i ugrozio je ukupni trend pada emisija CO2 u EU u protekle tri decenije, prijeteći da osujeti ciljeve unije da smanji emisije koje zagrijavaju planetu.

Italija, koja je ranije rekla da će glasati protiv zakona EU o automobilima, u petak je pozdravila odlaganje glasanja.

“Italija ima vrlo jasan stav – električni automobili ne mogu biti jedino rješenje za budućnost”, rekao je ministar energetike Gilbero Pičeto Fratin, dodajući da vozila koja rade na “obnovljiva goriva” treba smatrati “jednako čistom” opcijom.

Njemačka Liberalno-demokratska partija (FDP) dugo je zagovarala klimatski neutralna sintetička goriva, poznata i kao e-goriva, tvrdeći da bi njihova upotreba omogućila nastavak upotrebe motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Međutim, njemačko ministarstvo životne sredine, na čelu sa strankom Zelenih, saopštilo je da bi Nemačka trebalo da se drži dogovora i da ne odustaje u poslednjem trenutku.

Izvršni direktor Audija, Markus Duesman, podržao je takav stav, izjavivši da odustajanje od postupnog ukidanja riskira da industriju ostavi u neizvjesnosti. “A to bi bilo kobno za automobilsku industriju”, rekao je za magazin Der Spiegel.

“Audi je donio jasnu odluku: postupno ukidamo motor s unutrašnjim sagorijevanjem 2033. jer je električno vozilo na baterije najefikasniji metod za individualnu mobilnost”, rekao je Duesman u intervjuu objavljenom u petak.

Ako se njemačka koaliciona vlada ne bude dogovorila o stavu, morala bi biti suzdržana. Takav ishod, uz određeni otpor Italije i nekih istočnoevropskih zemalja, mogao bi dovesti u pitanje cijelu zabranu EU.

Poslanici EU prošlog mjeseca su dali konačno odobrenje za sporazum.

Izvor: The Guardian

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *