EU bi mogla BiH uskratiti sredstva za “Južna interkonekcija”

Ukoliko vlasti BiH uskoro ne dogovore izgradnju projekta “Južna interkonekcija”, gasovoda koji bi Hrvatsku povezao s BiH i pomogao diverzifikaciji energetskih izvora, EU bi mogla uskratiti sredstva za finansiranje ovog projekta.

Kako pišu “Nezavisne novine”, i EU i SAD su isfrustrirane činjenicom da partneri u FBiH do danas nisu uspjeli postići saglasnost o realizaciji ovog projekta, posebno zbog činjenice da bi sredstva EU uskoro mogla biti preusmjerena na druge projekte.

Juče smo dobili indirektnu potvrdu iz Evropske komisije da bi sto miliona evra za “Južnu interkonekciju” moglo da bude “na ledu” ako do dogovora ne dođe. Naime, Ana Hernandez Pisonero, portparolka Evropske komisije, za “Nezavisne” je izjavila da postoji saglasnost EU da se unutar Investicionog okvira za zapadni Balkan podrži “Južna interkonekcija”, kako bi se BiH preko Novog Travnika i Mostara povezala s Hrvatskom.

“Ovaj projekat bismo mogli podržati i grantom, pod uslovom da dobijemo zrelu ponudu za projekat. Osim toga, Evropska komisija aktivno pomaže BiH da dobije kofinansiranje projekta iz Međunarodne finansijske institucije (IFIs)”, saopštila je Hernandez Pisonero u pisanom odgovoru “Nezavisnim novinama”. 

Odgođena sjednica Savjeta ministara BiH o Južnoj i Istočnoj konkeciji

Ovaj projekat, zajedno s “Istočnom interkonekcijom”, projektom koji podržava Republika Srpska kako bi se otvorio još jedan smjer snabdijevanja ruskim gasom, trebalo je da se nađe na ovosedmičnoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je odgođena do sljedeće sedmice. Jedan od ministara u Savjetu ministara je nezvanično rekao da vjeruje da će biti postignuto rješenje do naredne sjednice, ali da nema stoodstotne garancije, pišu Nezavisne.

Kako saznaju Nezavisne novine, zapadne zemlje smatraju da je “Istočna interkonekcija” nepotrebna, jer BiH već ima priključak prema ruskom gasu, ali u načelu nisu protiv da ga RS realizuje ako nađe sredstva.

Zapadne zemlje posebno su isfrustrirane jer projekat stoji zbog svađe o nadležnostima unutar FBiH između firmi u Sarajevu i Mostaru, koje bi željele da dobiju ovaj posao. Vjeruje se da bi formiranje nove vlade u FBiH moglo otkočiti ovaj projekat, posebno jer, kako se sad čini, SDA neće biti dio vladajuće većine. Međutim, s obzirom na to da je izvjesno da ni ostale stranke iz Sarajeva neće pristati na rješenje koje će favorizovati isključivo HDZ, i dalje nije poznato kako će konačno rješenje na kraju izgledati. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *