BiH nema sistem praćenja oboljenja povezanih sa klimatskim promjenama

U Bosni i Hercegovini nije uspostavljen sistema praćenja učestalosti javljanja određenih oboljenja, koja bi mogla biti povezana s klimatskim promjenama.

Potrebno je jasno odrediti oboljenja koja mogu nastati kao posljedica klimatskih promjena, te sistemski pratiti njihovu učestalost, a posebno definisati bolesti i stanja koja mogu biti izazvana zagađenjem vazduha u BiH. Ovo je, između ostalog, navedno u Izvještaju o mapiranju rodne komponente u podacima i pravnim aktima u području klimatskih promjena, okoliša i biodiverziteta, koje je uradio UNDP.

Posebnu pažnju treba posvetiti oboljenjima izazvanim zagađenjem vazduha u domaćinstvima, kojima su najčešće pogođene žene, budući da su one te koje, u većini slučajeva, zagrijavaju domaćinstvo i kuhaju koristeći čvrsta goriva.

U 2022. godini samo 7 od ukupno 67 pozicija ili njih 10,4% bilo je dodijeljeno ženama u specijalnim tijelima u sektoru okoline na svim nivoima vlasti. Interesantno je da nijedna žena nije predsjedavala komisijom niti odborom, dok je od ukupno 60 članova samo 7 žena izabrano da budu članice.

Na državnom nivou ne postoji razvijena jasna metodologija za odgovor na krizna stanja prouzrokovana klimatskim promjenama, ni jasno definisane preventivne mjere koje je neophodno provoditi s ciljem sprječavanja nastanka kriznih situacija.

Ne postoje relevantni, sveobuhvatni i pouzdani podaci o povrijeđenim, nestalim i osobama stradalim od prirodnih nepogoda u BiH

Podaci o broju kredita koji se dodjeljuju pravnim subjektima ili domaćinstvima za solarnu energiju ili utopljavanje nisu dostupni za BiH, navedeno je Izvještaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *