ERS: vraćanje na stari tarifni model vodi do poskupljenja električne energije u Srpskoj

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) saopštila je da bi vraćanje na stari tarifni model obračuna neminovno doveo do poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj i to za 86 % kupaca.

Ovo je saopšteno iz Elektroprivrede Republike Srpske, kao reagovanje na zahtjev predsjednika SDS-a Milana Miličevića, da se cijena struje smanji na onu prije uvođenja sadašnjeg načina obračuna. Miličević je ovim zahtjevom, pokazao elementarno neznanje i apsolutnu neinformisanost, smatraju u ERS-u.


Naglašavaju da ovo preduzeće ne donosi odluke o cijeni električne energije, niti je za to nadležno, već je Regulatorna komisija za energetiku jedina relevantna institucija za donošenje takvih odluka, a na bazi stručnih analiza koje je ERS obavezna da poštuje.

“Upravo je uvođenje tarifnih stavova koji su poništeni odlukom Ustavnog suda Republike Srpske omogućilo da 86 odsto naših građana odnosno kupaca ERS, plaća nižu cijenu električne energije nego prije uvođenja blok tarifa”, navode iz ERS-a.

Iz ERS-a ističu da je ideja uvođenja ovog sistema obračuna električne energije bila upravo da se pokaže obzir prema savjesnim građanima koji racionalno troše električnu energiju za osnovne životne potrebe i da se razdvoje od kupaca koji električnu energiju koriste za luksuz.

U saopštenju iz ERS-a se navodi da su blok tarife prisutne i u zemljama u okruženju, kao i u pojedinim zemljama EU, te da je uvođenje ovoga modela pozdravljeno i od Sekretarijata Energetske zajednice i predstavnika MMF-a u BiH.

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *