Saudijci će graditi solarnu elektranu u Bijeljini snage 60 MW

Kompanija iz Saudijske Arabije “Masko grupacija” gradiće solarnu elektranu u Bijeljini snage 60 MW, na zemljištu koje je u vlasništvu MUP-a Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i glavni menadžer „Masko grupacije“ (MASCO group) iz Saudijske Arabije Rade Đorđević su u Banjaluci potpisali memorandum o izgradnji solarne elektrane u Bijeljini.

Planirano je da solarna elektrana bude kapaciteta 60 megavata, a biće izgrađena na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srpske, odnosno MUP-a Republike Srpske.

Premijer Višković je poručio da je ovaj memorandum početni korak u saradnji sa ovom grupacijom i da je želja institucija Republike Srpske da u budućnosti budu realizovani znatno veći projekti, prvenstveno vezani za putnu infrastrukturu, ali i za projekte koji su vezani za korištenje vodonika kao pogonskog sredstva za rad teške mehanizacije.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji na projektima vezanim za izgradnju koridora 5C, obilaznice oko Banjaluke, ali i rekonstrukcije niskonaponske mreže u čitavoj Republici Srpskoj, gdje je Masko grupacija putem svojih fondova u poziciji da ponudi najpovoljnija finansijska sredstva.

Glavni menadžer „Masko grupacije“ Rade Đorđević istakao je da ovu grupaciju čini devet kompanija, koje su realizovale i realizuju brojne projekte širom svijeta. Zahvalio se premijeru Viškoviću i istakao da je projekat solarne elektrane u Bijeljini rezultat uspješne saradnje sa Vladom Republike Srpske. Posebno se osvrnuo na povoljan poslovni ambijent u Republici Srpskoj i otvorenost za strane investicije, te je izrazio uvjerenje da će se u budućnosti saradnja proširiti i na druge projekte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *