BiH: promet platnim karticama u 2022. godini premašio 14 milijardi maraka

Ukupan promet platnim karticama u BiH, u 2022. godini, dostigao je 14,1 milijardu maraka, što je za skoro 18 % više u odnosu na godinu ranije.

Kupovina putem interneta, u 2022. godini, iznosila je 448,2 miliona maraka i u odnosu na 2021. porasla je za čak 69,1 %. Tome su doprinijele nove politike prodajnih lanaca u zemlji, pojačane aktivnosti dostave robe u prehrambenoj i industriji ugostiteljstva, ali i početak dostave u BiH nekih od najvećih svjetskih onlajn trgovina. Ovo je navedeno u godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2022. godinu.


Poređenja radi, građani su na onlajn kupovinu 2020. godine potrošili 180,6 miliona maraka, a 2019. godine potrošili 157,4 miliona maraka. Na internet prodaju u inostranstvu se odnosilo 71,4 % od ukupne internet prodaje u 2022. godini, navedeno je u dokumentu.

U izvještaju je navedeno da je sa slabljenjem pandemije i ublažavanjem restrikcija za kretanje fizičkih lica zabilježen snažan rast prometa na POS terminalima (plaćanje karticom na mjestu prodaje), te da je vrijednost realizovanih transakcija, koja je u prošloj godini iznosila 3,77 milijardi, premašila pretpandemijske nivoe.

Rast od 12,9 % prošle godine je ostvaren i kada je u pitanju promet na ATM uređajima (aparati za podizanje gotovine), koji je iznosio 9,88 milijardi.

Oporavak turizma u 2022. godini najbolje se odražava u snažnom rastu realizovanih vrijednosti inostranih kartica u BiH.

Promet po inostranim karticama u BiH za kupovinu robe i usluga na POS terminalima u odnosu na 2019. godinu veći je za čak 32,6 %. Takođe, i promet za kupovinu robe i usluga na POS terminalima u inostranstvu, po karticama izdatim u BiH, znatno je porastao u odnosu na pretpandemijski nivo, navodi se u analizi Centralne banke BiH.

Mastercard i Visa kartice dominantne

Mastercard je i dalje daleko najzastupljeniji brend kartica u BiH. Razlog je što banke u BiH, uglavnom, prihvataju Mastercard i Visa brendove kartica na ATM i POS terminalima. Ostali brendovi su bili zastupljeni u vrlo malom broju banaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *