BiH troši više od 800 miliona KM godišnje na liječenje bolesti izazvanih pušenjem

Na liječenje bolesti izazvanih pušenje, Bosna i Hercegovina, prema procjeni, prosječno troši 831.44 miliona KM godišnje.

U BiH, gotovo dvije trećine smrti uzrokovano je bolestima povezanim sa pušenjem, prema podacima iz 2019. godine, dok je preko 5000 osoba preminulo zbog direktnih posljedica pušenja.

Preko 40 % odraslog stanovništva u BiH su svakodnevni pušači prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, što je daleko iznad globalnog prosjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija 31. maja obilježava Svjetski dan bez duvana. Upotreba duvana i duvanskih proizvoda i dalje je jedan od vodećih globalnih problema u oblasti javnog zdravlja.

Posljedice pušenja imaju zdravstvene i ekonomske posljedice

Pored zdravstvenih problema koje izaziva pušenje, ono ima i značajne negativne ekonomske efekte. Procjena je da na globalnom nivou pušenje stvara troškove za zdravstveni sistem i uzrokuje gubitak proizvodnje od preko hiljadu milijardi američkih dolara. U zemljama u razvoju, pušenje stvara dodatni pritisak na već ranjive zdravstvene sisteme i usporava ekonomski razvoj.

Kao jedna od osnovnih metoda za borbu protiv pušenja, uz dokazanu uspješnost, pokazala se poreska politika. Uvođenje akciza na duvanske proizvode, uz njihovo konstantno povećavanje, značajno utiče na smanjenje prevalencije pušenja u populaciji, kao i na odluku pojedinca da uopšte postane pušač.

Povećanje cijena cigareta i duvanskih proizvoda instrumentima fiskalne politike posebno se značajno utiče na smanjenje broja pušača u zemljama u razvoju, posebno među mladima.

Povećanje cijena cigareta od 10% smanjuje konzumaciju za 8 % – podaci SZO

Prema ranijim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, povećanje cijene cigareta od 10 odsto dovodi do pada konzumacije cigareta u obimu od 8 odsto u zemljama u razvoju, dok je u razvijenim zemljama taj procenat dvostruko manji.

Ovakve poreske politike posebno su potrebne u BiH, kao i zemljama regiona, koje imaju najniže cijene cigareta u Evropi. Osim pozitivnog zdravstvenog efekta, oporezivanje duvana i duvanskih proizvoda obezbjeđuje sredstva potrebna za programe borbe protiv upotrebe duvana i kontrolu pušenja.

Istraživački tim Univerziteta u Banjoj Luci je za područje Bosne i Hercegovine u prethodnih pet godina radio na istraživanjima koja se tiču ekonomike oporezivanja duvana, prevalencije pušenja, a 2022. godine tim je radio na istraživanju ekonomskih troškova pušenja u BiH i modeliranju akciza na duvanske proizvode i njihovih efekata kako na prihode od oporezivanja duvana i duvanskih proizvoda tako i na javno zdravstvo. U 2023. godini istraživački fokus tima je na ulozi politika oporezivanja duvana na inicijaciju i prevalenciju pušenja među mladima.

Rezultati istrživanja biće prezentovani u okviru međunarodnog istraživačkoh projekta „Ubrzavanje napretka u oporezivanju duvana i duvanskih proizvoda u zemljama sa niskim i srednjim prihodom“ koji realizuje Univerzitet u Banjaluci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *