Generalnog direktora EPS-a imenovaće novi Nadzorni odbor

Generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovaće novi nadzorni odbor ove kompanije, nakon raspisanog međunarodnog javnog konkursa u transparentnom procesu.

Ovo je izjavila ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović, dodajući da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.

Podsjetila je da je u martu ove godine EPS promjenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je prije dva dana izabran nadzorni odbor EPS-a.

„Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om“, rekla je Đedović.

Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.

Upitana na prokomentariše kritike u javnosti da članovi novog Nadzornog odbora EPS-a nemaju iskustvo u proizvodnji električne energije iz uglja, ministarka je rekla da to nije istina i da novi članovi NO imaju višedecenijsko iskustvo u sektoru proizvodnje električne energije.

„Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške“, rekla je Đedović.

One je navela da je uloga Nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača, prelazak sa uglja na čistije izvore energije i bolji uslovi rada i plate za radnike.

Đedović: očekivala sam veći doprinos aktuelnog rukovodstva reformama

Ministarka je istakla da je istina da je EPS imao probleme sa planiranjem u proteklom periodu i da je očekivala da će postojeće rukovodstvo pružiti veći doprinos reformama.

„Istina je da je proizvodnja uglja ove godine manja u odnosu na proizvodnju iz prošle godine. Mi smo zaključili da u EPS-u postoje odstupanja od sopstvenog plana proizvodnje, što ne treba da bude slučaj. Kada planirate treba da imate svijest o tome šta možete da postignete a šta ne možete i da uskladite planove koje imate. Ne želim da ulazim u polemiku ni sa kim i promjene koje se u EPS-u dešavaju niko ne treba lično da doživljava. Suština je da se nešto promeni na bolje za godine koje slede i ljudi na pozitivan način treba da prihvate reforme, da u njima učestvuju i daju doprinos, što sam i očekivala od postojećeg rukovodstva“, rekla je ministarka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *