Elektroprivreda Republike Srpske ostvarila rekordnu dobit u 2023. godini

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ostvarila je u 2023. godini rekordnu dobit od 144,8 miliona KM, izjavio je generalni direktor obog preduzeća Luka Petrović.

Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a u Trebinju rekao da je prošla godina bila izuzetno povoljna hidrološki, uz stabilniji rad termoelektrana, što je doprinijelo tom ukupnom rezultatu.

On je napomenuo da ne očekuje da će poslovanje ERS-a u ovoj godini biti kao prošle godine, najviše zbog toga što su već vidljivi padovi cijena struje na spoljnim tržištima i berzama, zbog čega su pali i prihodi ERS-a iz izvozne cijene struje.

Petrović je istakao da je ERS jedina elektroprivreda na Balkanu koja ima toliko započetih investicija u javnom sektoru, među kojima je najznačajnija HE “Dabar”.

HE “Dabar” veoma složen projekat, vrijedan 668 miliona KM, koji obuhvata i formiranje akumulacionog jezera sa branom Pošćenje, hidromehaničku opremu za ispuštanje voda, dva nasipa, tunel od 12 kilometara, mašinsku zgradu i tri agregata, kanal od 5,5 kilometara kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabar-Fatnica, izjavio je Petrović.

On je najavio i da je ERS uradio sve što je potrebno da ne dođe do pomjeranja cijena struje koje su najniže u regionu i Evropi za građane i javno snabdijevanje.

Na konferenciji je istaknuto i da ERS radi i planira realizaciju investicija vrijednih gotovo tri milijarde KM u obnovljive izvore energije. /kraj/sab/foto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *