Elektroprivreda Republike Srpske ERS planira proizvodnju vodonika

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da istraži mogućnosti i opravdanost proizvodnje vodonika u RS, te je tim povodom raspisala javni poziv za izradu “Mape puta razvoja i strategije proizvodnje upotrebe vodonika” za potrebe ovog preduzeća.

Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 798.000 KM bez uračunatog PDV-a.

Kako se navodi u projektnom zadatku sveopšti cilj “mape puta” je postizanje održivog razvoja ERS-a usklađenog sa Evropskim zelenim dogovorom i smjernicama EU za sprovođenje zelene agende za Zapadni Balkan kao i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, prenosi portal e-kapija.

– Mapa puta će dati dugoročnu viziju sa akcionim planom upotrebe vodonika uključujući i razvoj novog ekonomskog lanca baziranog na vodoniku, a kroz proizvodnju vodonika, izgradnju prateće infrastrukture, razvoj kadrova, novih tehnologija i proizvodnih pogona za tehnologije bazirane na vodoniku, kao i promociji i razvoju svijesti upotrebe vodonika u javnom sektoru i privredi – navodi se u pomenutom dokumentu.

Dodaje se da je ključni ekonomski aspekt “mape puta” tranzicija ka čistoj energiji, dobijenoj iz vodonika, kroz usklađivanje sa regulativama EU u ovoj oblasti što će povećati konkuretnost ERS, kako na regionalnom, tako i na tržištu EU.

Preliminarna procjena je da će EU biti potrebno oko 500 TWh električne energije iz obnovljivih izvora, da bi se ispunili zacrtani ciljevi iz akcionog plana “RePowerEU” što, navedeno je u projektnom zadatku, otvara prostor za investicije u vodoničnu tehnologiju i integraciju tržišta i sa državama koje nisu članice EU.

Primjenom “mape puta” biće ostvareni i izvjesni politički i ekonomski benefiti u odnosu na članstvo ERS u EnZ jer se planiranim izmjenama Ugovora o osnivanju EnZ u cilju proširenja njenih nadležnosti uvode značajne novčane kazne protiv entiteta koji nisu otklonili posljedice emisije zagađenja, nastalog od sagorijevanja uglja i fosilnih goriva.

Mapa puta treba da predstavi redoslijed koraka ka uspostavljanju relevantnog legislativnog okvira, dodaje se.

Ponude na raspisani tender se mogu dostaviti 20. oktobra.

Izabrani ponuđač ima šest mjeseci da izradi mapu puta, a biće sproveden i postupak e-aukcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *