ECB: kamatne stope ostaće visoke koliko god bude potrebno

Evropska centralna banka (ECB) održavaće kamatne stope u Evropskoj uniji na visokom nivou “koliko god bude potrebno“, kako bi se suzbila uporno visoka inflacija.

Ovo je izjavila predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagarž (Christine Lagarde) u govoru na godišnjoj konferenciji centralnih banaka u Jackson Holeu, Vajomingu .

Prema njenom mišljenju, „iako se postiže napredak, borba protiv inflacije još nije dobijena. 

“ U trenutnom okruženju, to znači – za ECB – postavljanje kamatnih stopa na dovoljno restriktivne nivoe onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne pravovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od 2%”, rekla je ona .

Od prošlog ljeta, ECB je povećala svoju referentnu stopu devet puta sa minus 0,5% na 3,75%. 

Inflacija u evrozoni se u međuvremenu prepolovila u odnosu na period od prošlogodišnjeg maksimuma od 10,6% na 5,3% u julu 2023. godine.

 Lagard nije rekla da li ECB planira da pauzira svoju politiku pooštravanja na svom narednom sastanku 14. septembra ili da primijeni desetu stopu planinarenje. Ona je, međutim, istakla da usporavanju inflacije, osnovni pritisci ostaju, kao i rizici.

Lagarde je naglasila da će buduće odluke ECB u vezi sa povećanjem kamatnih stopa zavisiti od izgleda inflacije, rasta baznih cijena i uticaja mjera monetarne politike.

Očekuje se da će statistička agencija Evropske unije, Eurostat sljedeće sedmice objaviti kolika je inflacija u avgustu.  Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđaju daljnje usporavanje rasta cijena na 5%, ali napominju da će i one dalje biti više nego dvostruko veće od željenog nivoa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *