Evropska centralna banka deveti put povećala kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas podigla kamatne stope, što je deveti put u godinu dana, u nastojanju da suzbije visoku inflaciju.

S današnjim povećanjem za četvrtinu procenta, ECB je referentnu kamatnu stopu na depozite tokom samo jedne godine podigla sa nekadašnjih minus 0,5 odsto na 3,75 odsto, što je najbrže pooštravanje kreditnih uslova od uvođenja evra 1999. godine.

„Infacija opada, ali se očekuje da će predugo ostati visoka“, saopštila je ECB i dodala da će zadržati visoke kamatne stope dovoljno dugo da bi smanjenjem potrošnje smanjila i inflaciju.

Ta politika već deluje jer su cijene stambenih nekretnina počele da opadaju posle stalnog jednogodišnjeg rasta, a krediti firmi su najmanji još od 2003. godine. S druge strane, uz smanjenje privredne aktivnosti čitave evrzone, najviše se strahuje za privredno stanje Nemačke, „glavnog pogona Evrope“, koja je ove godine u recesiji.

Centralne banke širom sveta povećavaju cijenu zaduživanja da bi se borile protiv inflacije izazvane višim cijenama energije otkad je Rusija napala Ukrajinu. Sada je pitanje da li se brzo povećanje stopa bliži kraju.

Američke federalne rezerve su juče svoju referentnu stopu povećale 11. put za 17 meseci, mada je inflacija u SAD – tri odsto, niža nego u Zoni evra gde je u junu bila 5,5 odsto, ali je cilj ECB da bude manja od 2 procenta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *