Drvoprerađivači iz RS traže ukidanje zabrane izvoza ogrevnog drveta

Drvoprerađivači iz Republike Srpske zatražili su da Savjet ministara BiH, najkasnije do 15. septembra, stavi van snage Odluku o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta u paletama. Navode da se njihov zahtjev odnosi isključivo na drvne sortimente, ali ne i na pelet. Za njih nije prihvatljiv prijedlog Vlade Federacije o produženju zabrane izvoza do kraja godine.

Svoj zahtjev temelje na činjenici da se na zalihama nalaze dovoljne količine paletiranog ogrevnog drveta. Smatraju da su se domaćinstva u BiH i Republici Srpskoj, već snabdjeli ogrevom, dok se, istovremeno, u skladištima u Republici Srpskoj nalazi preko 100.000 paleta drveta.

Zbog toga bi pojedini drvoprerađivači mogli da prestanu sa radom. Osim toga, kako tvrde, drvo prodaju po istoj cijeni kao i prošle godine, 180 KM bez PDV-a, odnosno oko 210 KM po paleti.

Zoran Đurašinović, iz udruženja „Dipos“, kaže da su saglasni da se prvo snabdiju građani BiH, po za niih prihvatljivim cijenama, a da se drvoprerađivačima omogući da višak drveta izvoze. Drvoprerađivači navode da je u ovom sektoru zaposleno preko 15.000 radnika koji, zbog ove odluke, rade smanjenim kapacitetom.

Savjet ministara BiH je, 15. juna, usvojio Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, oblovine, ogrevnog drveta, proizvoda od drveta i peleta na period od 90 dana.

Po isteku roka primjene, Savjet ministara BiH ima mogućnost da produži zaštitne mjere predviđene ovom odlukom,  Takođe, Savjet ministara može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučanju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, a na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *