Đokić: Republika Srpska spremna na dogovor sa Crnom Gorom oko Bilećkog jezera

Republika Srpska spremna je na dogovor oko Bilećkog jezera, kazao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.

On je u pismu crnogorskom kolegi Saši Mujoviću kazao da su spremni na dogovor i razgovor.

“Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera”, poručio je Đokić odgovarajući na poziv Mujovića od 27. marta, da se preduzmu zajednički koraci u pravcu rješavanja ovog pitanja, prenose Vijesti.

Đokić je dodao i da je u međuvremenu obavio određene konsultacije sa Elektroprivredom RS.

“Spremni smo da nastavimo komunikaciju o ovom pitanju na način da usaglasimo termin sastanka kom bi prisustvovalie dvije delegacije, a u cilju pronalaska obostrano zadovoljavajućeg rješenja predmetnog pitanja”, istakao je Đokić.

On je podsjetio na “spremnost i zajedničko razumijevanje i nastojanje da unaprijedimo i proširimo saradnju unutar regiona u resornim oblastima kojima rukovodimo te pronađemo rješenja za pojedina otvorena pitanja”.

“To se posebno odnosi na rješavanje pitanja akumulacije Bilećkog jezera i u tom smislu izražavam potpuno spremnost za razgovor i dogovor”, dodao je Đokić.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Crne Gore rekli su da je pismo Đokića prvi konkretan potez u rješavanju pitanja Bilećkog jezera, koje je višedecenijsko pitanje između tri države.

  • Bilećko jezero snabdijeva električnom energijom BiH i Hrvatsku, kroz hidroenergetski sistem Trebišnjica, odnosno hidroelektrane Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik 1 i Čapljina. Iako, prema studijama, oko 40 odsto vodotoka dolazi iz Crne Gore, a oko petina površine jezera je na njenoj teritoriji, Crna Gora do danas nije dobila naknadu ni za jedan kilovat sat (KWh) električne energije iz ovog sistema.

Kako se dodaje, najvažniji korak je napravljen na trilateralnom sastanku ministara energetike i rudarstva održanom u Beogradu na poziv srpske koleginice Dubravke Đedović Handanović.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovorena načelna saglasnost da se svim zajedničkim potencijalima pristupa na principima saradnje i međusobnog uvažavanja, u partnerskom odnosu prijateljskih država.

Iz Ministarstva su rekli da je odmah nakon sastanka u Beogradu, Mujović uputio poziv Đokiću da se krene u realizaciju dogovorenog, i da je najbolji test upravo Bilećko jezero.

“Pitanje Bilečkog jezera je test našeg zajedničkog kapaciteta i sposobnosti da sarađujemo, da sporna pitanja rješavamo dogovorom, uz puno uvažavanje i razumijevanje. Budimo ta politička snaga koja je stvorila črstu osnovu za još tješnje odnose generacija koje dolaze”, rekao je tada Mujović. Iz Ministarstva su kazali da će o terminu sastanka dvije delegacije blagovremeno obavijestiti javnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *