Đokić: Oblast energetike i gasa je nadležnost entiteta

Oblast energetike i gasa je nadležnost entiteta, izjavio je ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, dodajući da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović drugi put pokušava nametnuti pitanje regulacije gasa.

Ocijenio je da je ovo još jedan u nizu pokušaja nametanja zakona koji nema pravnog osnova

Đokić je pojasnio da Republika Srpska ima Zakon o gasu i sertifikovanog operatera transportnog sistema, što Federacija BiH nema.

– FBiH nema zakon, ima neku uredbu kojom je regulisana oblast gasa i zato što ne mogu da riješe taj problem kod sebe, oni sad pokušavaju da razvale sistem Republike Srpske koja je to već riješila vrlo kvalitetno u skladu sa evropskim direktivama i na zakonit i funkcionalan način – rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da FBiH nema snage ili ne želi da donese takvo zakonodavstvo, pa se inicijativama poput Bećirovićeve želi iznudi poseban zakon o gasu na nivou BiH, za šta ne može biti saglasnosti Republike Srpske.

Đokić kaže da se kroz Zakon o prenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije može dodati dio koji se odnosi na gas.

– Mi smo na bazi te ideje potpisali izjavu 2019. godine koju su potpisali i tadašnji federalni premijer Fadil Novalić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i dva resorna ministra, te se usaglasili da se sa takvim zakonskim rješenjem ide prema Savjetu ministra i Parlamentarnoj skupštini BiH koji bi nekako uredili oblast gasa i time omogućili da kažemo da smo treći energetskli paket skoro u cijelosti realizovali. To što oni neće tako, to je njihov izbor – naglasio je Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *