Depo metroa u Beogradu gradiće kineska kompanija Power China

Vlada Srbije potpisala je ugovor vrijedan 200 miliona evra s kineskom Power Construction Corporation, PowerChina, koja će projektovati i izgraditi depo metroa u Beogradu.

Ugovorni sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, vršilac dužnosti direktora Javno-komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović, vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i ovlašćeni predstavnik kompanije Power China, Jang Fan.

To je ugovor o projektovanju i izgradnji depoa Makiš, mjesta sa kojeg će se upravljati cjelokupnim sistemom metroa. Tu će biti glavno mjesto za održavanje svih kompozicija metroa, a njegovo projektovanje i izgradnja trajaće 60 meseci, rekao je Mali.

On je precizirao da su ugovorom predviđene usluge i radovi obuhvaćene ugovorom sa kineskim partnerima koji podrazumijevaju projektovanje i izvođenje radova na izgradnji administrativne zgrade sa operativno-kontrolnim centrom i drugih neophodnih objekata.

Među njima su, kako je objasnio, inspekcijske hale, hale za održavanje, hale za garažiranje, hale za održavanje infrastrukture, ulazno-izlaznog objekta, trafo-stanica i sprinkler-stanica, sa kompletnim instalacijama i opremom za svaki od objekata.

Prva linija metroa dužine 21,4 km biće završena do 2028.

Siniša Mali je istakao da se radovi na Makiškom polju, odakle će kretati i prva linija metroa, odvijaju nesmetano, podsetivši na to da su oni započeti u novembru 2021. godine.

Prema njegovim rečima, ti radovi, obuhvataju ogroman prostor od 72 hektara, na kojem se uveliko radi nasipanje i priprema terena na kojem će biti izgrađen depo.

Prva linija metroa u Beogradu, ukupne dužine 21,4 kilometra, koja vodi od Železnika do Mirijeva, treba da bude završena do 2028. godine, druga, koja ide od Mirijeva ka Bežaniji, do 2030. godine, a trasa treće linije je od Banjice ka Bežaniji, objasnio je Mali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *