Demonstranti upali na konferenciju o mineralnim resursima u Beogradu

Grupa građana koja se protivi projektu kompanije Rio Tinto na iskopavanju litijuma u Srbiji, prekinula je danas Međunarodnu konferenciju o mineralnim resursima koja se održava u Beogradu.

Demonstranti su upali na konferenciju noseći transparente protiv Rio Tinta i uzvikujući “Rio Tinto, marš iz Srbije”.

Podsjećamo, na konferenciji u Beogradu učestvuje i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji bi trebalo da se obrati na panel-diskusiji o svim važnim pitanjama iz sektora rudarstva i njegovom doprinosu ekonomskom razvoju zemlje, prenosi RTRS.

Aktivisti su razvili transparente: „Ne damo Jadar” i „Ko je ovde strani plaćenik?“ i skandirali „Rio Tinto marš iz Srbije“. U sali su se, koristeći megafon, okupljenima obratili akademik dr Nenad Kostić i aktivista Ivan Milosavljević Buki iz Petrovca na Mlavi.

„Savesni građani, zaštitnici životne sredine i zagovornici zdravog života. Celu karijeru od 38 godina proveo sam na američkim univerzitetima govoreći. Prvi put se obraćam ikome iz megafona. Ali naša tema, naš protest toliko je važan da mora da se čuje što dalje“ , izjavio je Kostić.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) prethodno je najoštrije osudio “održavanje ovakvog skupa na koji nije pozvan niko od srpskih naučnika iz oblasti biologije, tehnologije, hemije, koji bi mogli argumentovano da diskutuju sa učesnicima i iznesu probleme koje rudarstvo nosi sa sobom. Nema ni predstavnika lokalnih zajednica koje su na različite načine ugrožene njihovim projektima”, naveli su u SEOS-u.

Pozvali su sve organizacije, pojedince, lokalno stanovništvo, sve građane Srbije i sve medije da nam im se pridruže u utorak 7. novembra u 9 sati ispred hotela Metropol, gde će održati konferenciju za medije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *