Degradacija pašnjaka ugrožava snabdjevanje čovječanstva hranom

Degradacija pašnjaka i područja za ispašu širom svijeta zbog nestručne i pretjerane upotrebe, klimatskih promjena i opadanja biodiverziteta, predstavlja veliku opasnost za proizvodnju hrane i dobar deo čovječanstva dovodi u rizik od gladi.

Ovo se navodi u istraživanju Konvencije za borbu protiv dezertifikacije UN, prenosi portal Earth Action.

Pašnjaci u koje spadaju savane i tundra, kao i površine pod žbunjem, pokrivaju 54 odsto kopna naše planete, ali je polovina ovih područja, koja služe za ispašu stoke i divljih životinja, degradirana i veoma lošeg kvaliteta, što direktno ugrožava ishranu gotovo 17 odsto svjetske populacije.

Simptomi koji jasno ukazuju na ozbiljnost ovog problema su smanjena plodnost tla u kome ima sve manje hranjljivih materija, uvaćana erozija, salinitet i alkalnost, kao i manja rastresitost zemljišta što otežava rast biljaka.

Sve ove negativne promjene, navodi se u istraživanju, povećavaju rizik od suše i smanjenja biodiverziteta, kako ispod tako i na površini zemljišta.

Ove globalne pojave uzrokovane su pretvaranjem pašnjaka u poljoprivredno zemljište, ali i porastom populacije, sve većom urbanizacijom, kao i klimatskim promjenama.

„Nadamo se da će se u rešavanju ovog ozbiljnog globalnog problema više voditi računa o savjetima i rješenjima o očuvanju životne sredine koje nude tradicionalni uzgajivači stoke i pastiri, kojih u svijetu ima više od pola miliona, i da će njihovi savjeti za održavanje i očuvanje pašnjaka biti konačno uzeti u obzir“, kaže sekretar Konvencije UN Ibrahim Tiav.

Istovremeno, kako se navodi, gotovo dvije milijarde ljudi u svijetu posredno i neposredno, kroz zapošljavanje, kao i kroz ishranu, zavisi od prehrambene industrije koja je bazirana na stočarstvu.

U Zapadnoj Africi čak 80 odsto cjelokupne populacije zaposleno je u industriji stočarstva dok se u Srednjoj Aziji 60 odsto teritorija upotrebljava za ispašu goveda, od čega se posredno ili neposredno izdržava trećina populacije tog regiona.

Izvor: Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *