Cijene gasa u EU mogle bi pasti ispod 20 evra u trećem kvartalu

Cijene gasa mogle bi dodatno pasti zbog obilne ponude prirodnog gasa u sjeverozapadnoj Evropi tokom ljeta, smatraju stručnjaci za tržište.

“Neću se iznenaditi ako vidimo cijene gasa ispod 20 evra/MWh kasnije u trećem kvartalu”, rekla je analitičarka Refinitiva Marina Cigankova, za Montel.

Naglasila je da dok evropske zalihe gasa rastu, pad cijena gasa još nije podstakao potražnju za gorivom, a azijska potražnja za LNG-om takođe je prigušena. Prošlog petka holandske cijene TTF gasa pale su ispod 30 evra/MWh, prvi put od juna 2021. usljed obilnih zaliha, snažnog priliva LNG-a i slabije potražnje za gasom, samo godinu dana nakon istorijskog šoka snabdevanja, izazvanog smanjenjem ruskih tokova prema Evropi.

Nivoi skladišta LNG-a na kontinentu zadnji put su viđeni na 63% kapaciteta popunjenosti, u poređenju s 43% prije godinu dana, pokazali su podaci Gas Infrastructure Europe.

“Čini se da bi skladišta mogla biti potpuno puna pre kraja ljeta”, rekla je Cigankova. „Pretpostavljam da tržište jasno vidi ovaj rizik”, dodala je. Kako bi se tržište došlo u ravnotežu, moglo bi biti potrebno da cijene dodatno padnu, kako bi se destimulisala veća ponuda, kao i uništavanje potražnje, kazala je Cigankova. S tim su se složili i drugi analitičari.

“Ako ne vidimo odgovor vođen snabdevanjem, pretpostavljam da je moguća cena od 20 evra/MWh”, rekao je neimenovani britanski analitičar za energetiku u evropskoj komunalnoj firmi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *