Njemačka autoindustrija ugrožena zbog visokih cijena energije i pretjerane birokratije

Njemačka autoindustrija je ugrožena zbog visokih cijena energije i pretjerane birokratije.

“U nekim slučajevima proizvodnja u Njemačkoj se može zadržati, jer se novac zarađuje na lokacijama u inostranstvu. Imamo ozbiljan problem s lokacijom”.

Ovo je izjavila predsjednica Udruženja automobilske industrije (VDA) Hildegard Müller za “Neue Osnabrücker Zeitung” . Poslovi u Njemačkoj mogli bi se održati samo ako bi energija pojeftinila, sirovine bile osigurane i birokratija smanjena.

Umjesto toga, EU ide drugim pravcem usvajajući Zakon o lancu snabdjevanja i gomila nove birokratske prepreke.

“Savezna vlada takođe mora preći sa riječi na djela, inače se puzeća deindustrijalizacija više ne može zaustaviti, jer Njemačka ne može pratiti troškove proizvodnje”, upozorila je Müller.

Berlin mora da izvrši znatno veći pritisak na Brisel da zaključi energetska partnerstva sa Afrikom, Bliskim istokom i Latinskom Amerikom, kao i trgovinske sporazume.

“Nećemo propasti jer više ne pravimo dobre automobile. Sve je u vezi sa generalnim uslovima”, kaže Müller.

Predsjednica VDA je pozvala na povlačenje kaznenih carina EU na kineske električne automobile.

Subvencije u Kini predstavljaju izazov, ali kaznene carine nisu prikladno sredstvo za zaštitu industrije.

“Postoji prijetnja kontramjerama iz Kine, a spirala protekcionizma bi vjerovatno najteže pogodila Njemačku kao izvoznu naciju”, naglasila je Müller. Strah od poplave električnih automobila sa Dalekog istoka trenutno je pretjeran. Razgovore koje Evropska komisija vodi sa Pekingom potrebno je intenzivirati jer ima prostora za rješenja.

S obzirom na slabljenje tržišta električnih automobila, Müller je još jednom pozvala na brže širenje infrastrukture za punjenje.

“Najvažnija stvar da se e-mobilnost ponovo pokrene u ovoj zemlji su mjesta za punjenje električnih automobila i mreže.

U trećini svih zajednica još uvijek ne postoji javna punionica, a skoro tri četvrtine svih zajednica još uvijek nije instaliralo mjesto za brzo punjenje.

Prevoznicima koji su žele stanice za brzo punjenje za električne kamione operateri mreže bi rekli: „To možemo za šest ili osam godina“. Sistem plaćanja takođe treba biti standardizovan i pojednostavljen kako bi korisnici mogli plaćati ​​na bilo kom mjestu naplate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *