Cijena litijuma će ponovo rasti od 2027. godine – izvršni direktor Savannah Resources

Kompanija Savannah Resources očekuje da će cijena litijuma, koja je pala, ponovo porasti od 2027. godine.

Upravo tada se ova kompanija nada da će započeti komercijalnu proizvodnju litijuma u svom rudarskom projektu u Portugalu, izjavio je izvršni direktor Emanuel Proenca.

Cijene litijuma, koji se koristi u baterijama za električne automobile i uređaje, pale su za više od 80 % u protekloj godini, uglavnom zbog porastva proizvodnje u Kini i pada potražnje za električnim vozilima.

Uspjeh projekata kao što je Savannah Resources u Portugalu smatra se ključnim testom sposobnosti Evrope da smanji zavisnost od uvoza litijuma i drugih materijala neophodnih za zelenu tranziciju iz Kine i drugih zemalja.

“Osnove su jače nego ikad. Tržište će se vrlo vjerovatno ponovo suočiti sa deficitom snabdjevanja počevši od 2027. godine, i to se zapravo vrlo dobro uklapa u ono što radimo i s našim vremenskim okvirom”, rekao je Proenca.

Savannah očekuje da će projekat Barroso pokrenuti “što je ranije moguće 2027. godine”, dodao je.

Priznajući da je period pada cijena trajao “nešto duže nego što bismo očekivali”, Proenca je procijenio da će globalna potražnja za litijumom porasti za 2,6 puta u narednih sedam godina “uz ubrzanje od 2027. godine, što će biti vrlo teško zadovoljiti snabdijevanjem. “

Njegovo povjerenje u oporavak odražava povjerenje Jakoba Stausholma, izvršnog direktora Rio Tinto RIO.AX koji je u srijedu rekao da će kupiti Arcadium Lithium ALTM.N iz SAD-a za 6,7 ​​milijardi dolara u dogovoru koji će Rio Tinto učiniti trećom najvećom svjetskom kompanijom koja se bavi rudarenjem litijuma.

Što se tiče potražnje za električnim vozilima, Proenca je rekao da tržište električnih vozila i dalje raste velikom brzinom.

Prošlog mjeseca, kompanija Savannah je odgodila planirani početak proizvodnje za godinu dana do 2027. godine, navodeći kao razlog promjenu vlasti u Portugalu.

Nova vlada desnog centra preuzela je vlast u aprilu nakon kolapsa prethodne socijalističke administracije, dijelom zbog skandala oko navodnih nezakonitosti u upravljanju nekoliko investicionih projekata, uključujući litijum.

Kompanija želi izgraditi četiri površinska rudnika u sjevernoj regiji Barroso kako bi svake godine izvlačila dovoljno litijuma za oko pola miliona baterija za električna vozila.

Projekat je naišao na snažno protivljenje lokalnog stanovništva i ekologa, a Proenca je rekao da se najmanje jedna grupa vlasnika zemljišta i dalje protivi, ali to ne bi trebalo da ometa projekat.

Izbvor. mining.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *