Solarna industrija u SAD u padu uprkos finansijskim podsticajima

Američka solarna industrija bori sa padom poslovanja i talasom zatvaranja preduzeća, uprkos pokušaju vlade da ojača domaće lance snabdjevanja solarnom energijom kroz finansijske podsticaje i druge mjere.

Ove godine zabilježen niz bankrota i masovnih zatvaranja kompanija koje se bave solarnom energijom.

Osiguravajući gigant ADT napustio je solarno poslovanje u januaru, nakon čega se Titan Solar ugasio u junu. U avgust je bankrotirao SunPower, jednog od najstarijih i najvećih instalatera solarne energije u zemlji, dok je Lumio, još jedan veliki instalater, podnio zahtjev za bankrot u septembru.

Ovi poslovni neuspjesi odražavaju širi pad solarnih elektrana u domaćinstvima i velikih solarnih elektrana, iako se kapacitet proizvodnje solarnih panela u SAD povećao.

Zakon o smanjenju inflacije (IRA), usvojen 2022., dodijelio je stotine milijardi američkih dolara za jačanje ekonomije čiste energije u zemlji, uključujući značajnu podršku proizvodnji solarnih komponenti.

Međutim, Michelle Davis, šefica globalnog solarnog odsjeka u energetskoj istraživačkoj i konsultantskoj firmi Wood Mackenzie, upozorila je da “budući solarni rast ometaju širi izazovi u energetskom sektoru”.

Prepreke su uključivale zaostatke u međusobnom povezivanju, nestašice električne opreme i ograničenja dostupnosti radne snage, rekla je Davis, vodeći autor američkog izvještaja o solarnom tržištu uvida u trećem kvartalu 2024., koji su ovog mjeseca objavili Asocijacija industrije solarne energije i Wood Mackenzie.

Solarno tržište u domaćinstvima je posebno pogođeno, a Wood Mackenzieov izvještaj predviđa pad instalacija od 19% u cijeloj zemlji ove godine.

U drugom tromjesečju, stambeni solarni kapacitet je povećan za 1,1 GW, što je pad od 37 % u odnosu na prethodnu godinu.

Ostali segmenti solarne industrije takođe su doživjeli pad u drugom tromjesečju.

U izvještaju su ova smanjenja pripisana promjenama politike u Kaliforniji i visokim kamatnim stopama širom zemlje. Prelazak Kalifornije na neto naplatu, koji smanjuje stope koje elektrodistribucije plaćaju stanovnicima za višak energije iz novih kućnih solarnih sistema, imao je značajan uticaj. Solarne instalacije u domaćinstvima u ovoj državi pale su za 36 % u odnosu na prvi kvartal, a očekuje se da će pasti za 41 % u odnosu na 2023. godinu.

Kalifornija je najveće solarno tržište u Sjedinjenim Državama, sa preko 30 % povećanja solarnih kapaciteta u stambenim zgradama u 2023. Za sve ostale države u zemlji, izvještaj predviđa pad stambenih instalacija od 8 % ove godine.

Šire ekonomsko okruženje je takođe doprinijelo borbama industrije. Visoka inflacija dovela je do rasta kamatnih stopa, čineći pozajmice skupljim za solarne kompanije čiji se poslovni modeli često oslanjaju na finansiranje unaprijed.

Izvor: Xinhua

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *