Hrvatska izdvaja više od 12 miliona evra za solarne elektrane u domaćinstvima

Hrvatska će izdvojiti više od 12 miliona evra za sufinansiranje solarnih elektrana u domaćinstvima, a planira da uloži 120 miliona evra za energetsku obnovu porodičnih kuća.

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvaeske objavio je javni poziv za sufinansiranje do 50 posto troškova investicije građanima koji su u 2023. instalirali u domaćinstvima fotonaponsku elektranu ili će to učiniti do kraja godine.

U prvoj fazi na raspolaganju će biti 12.42 miliona evra, a prema potrebi će biti obezbjeđena i dodatna sredstva koja su planirana u okviru mjera za rešavanje pitanja visokih cena energije, navedeno je u saopštenju.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je objavljeni poziv zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorišćavanjem sredstava Fonda za modernizaciju još jedan korak prema tome da se u Hrvatskoj proizvodi više energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora, prenosi Hina.


Direktor Fonda Luka Balen rekao je da je 2023. rekordna godina što se tiče podsticaja za korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 miliona evra za energetsku obnovu porodičnih kuća”, izjavio je Balen.

U Fondu su rekli da je na prethodnom javnom pozivu 3.250 domaćinstava dobilo gotovo 20 miliona evra podsticaja za svoje zelene investicije, a sufinansiranje obnovljivih izvora energije ove godine dobila je i industrija.

Hrvatska, sa prosječno dvije hiljade sunčanih sati u kontinentalnom i do 2.700 u priobalnom području, ima značajan potencijal za daljnje ulaganje u fotonaponske solarne tehnologije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *