Zlato i kalcit izuzetno visoke čistoće pronađeni na jugu i istoku Srbije

Srbija ima veoma bogate minerale, prirodna bogatstva i to potencijalno znači milijarde evra za zemlju. Rezerve zlata i kalcita su izuzetno visoke čistoće, preko 99 %, što povećava vrijednost minerala, rekla je ministraka rudarstva i energetike Dubravka Đedović za Prvu TV.

„Ono što jeste budućnost, a na čemu rade svetski univerziteti je prelazak sa litijumskih baterija na baterije koje koriste kalcijum karbona” rekla je ministarka Đedović.

Ona je objasnila da su rude pronađene na jugu i na istoku zemlje gde su i dalje male plate građana i da je ovo šansa za razvoj tih delova Srbije.

Svjetska istraživanja pokazuju da zbog ograničene ponude sirovina, kao i bezbjednosnih pitanja, litijum-jonske baterije teško zadovoljavaju globalnu potražnju.

Kalcit bolji od litijuma

Jedna alternativa je kalcijum baterije. U poređenju sa litijum-jonima, kalcit može da isporuči dvostruko više elektrona po jonu između elektroda. Dakle, kalcijumske baterije mogu ponuditi više kapaciteta od litijumskih baterija. Ovaj mineral se koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje.

Vrijednost kalcijum karbonata je velika srazmerno njegovoj čistoći, tačnije kada nema primjese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspješno se rade istraživanja mogućnosti primjene kalcijum karbonata za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *