Ziđin majning ulaže još 3,8 milijardi dolara u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je u kineskom gradu Sjamenu potpisala dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom “Ziđin majning” o nastavku ulaganja te kompanije u Srbiji u iznosu od 3,8 milijardi dolara i otvaranju solarne elektrane.

Potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika “Čukaru Peki”, kojim je “Ziđin majning” potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije, saopštilo je Ministarstvo u Beogradu.

Srbija među vodećim proizvođačima bakra i zlata u Evropi

“Zahvaljujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine”, preneto je u saopštenju.

“Takođe, investicija ‘Ziđin majninga’ u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva”, poručila je ministarka.

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma “One China, One Serbia”, u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Srbija počasni gost.

Đedović: investicije u Srbiji od 2012. do 2022. godine – 4,4 milijarde dolara

Zatvarajući forum, ministarka je podsetila da kompanija “Ziđin majning” jedan od stubova saradnje Srbije i Kine ocenilla da današnjim memorandumima “počinje i nova era još boljih odnosa, koji se zasnivaju pre svega na prijateljskim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga”.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju “zvezde u usponu” u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara.

Podsetila je i da Srbija i u uslovima svetske krize nastavlja trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.

“Reputaciju smo stekli zahvaljujući izvanrednim ekonomskim rezultatima, koji se ogledaju u stabilnom privrednom rastu, smanjenju nezaposlenosti, stalnom unapređenju uslova poslovanja. Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, energetske krize, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i rastuće potrebe za mineralnim sirovinama, očekujemo da energetika i rudarstvo budu jedan od pokretača privrednog rasta i razvoja Srbije u narednoj deceniji”, navela je ministarka.

Rudarstvo najbrže rastući industrijski sektor

Dodala je da je za ostvarenje ciljeva održivog razvoja Srbiji potrebno oko 15 milijardi evra investicija u energetiku, pre svega u obnovljive izvore energije, reverzibilne hidroelektrane i gasne elektrane, kao i značajna ulaganja razvoj prenosne i distributivne mreže i izgradnju gasnih interkonektora ka susednim državama.

“Rudarstvo je sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22 odsto u 2022. godini u odnosu na 2021, čemu je u značajnoj meri doprinela i kompanija ‘Ziđin’ koja zapošljava oko 7.700 ljudi u našoj zemlji. Srbija je bogata nekim od kritičnih minerala, što predstavlja jedinstvenu priliku u 21. veku, a naš cilj je da mineralno bogatstvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, zarad budućih generacija”, rekla je Đedović.

Tokom posete Kini, Đedović će posetiti rudnik i topionicu kompanije “Ziđin majning” u gradu Šanghang Kounti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *