Zemlje Zapadnog Balkana posvećene prelasku na obnovljive izvore energije i povećanju energetske efikasnosti

Zemlje Zapadnog Balkana posvećene su ubrzanju prelaska na obnovljive izvore energije i povećanju energetske efikasnosti kako bi smanjili emisije karbona i osigurali održivu energetsku budućnost. To uključuje ​​ekološki prihvatljiva ulaganja u hidro, solarne, vjetro i geotermalne izvore.

Ovo se, između ostalog, navodi u Deklaraciji sa samita Brdo-Brioni, koja je održana u Skoplju.

Borba protiv efekata klimatskih promjena i ublažavanje njihovih efekata:

“Prepoznajući hitnu potrebu prilagođavanja rastućim prijetnjama klimatskih promjena za regiju, potvrđujemo da je prilagođavanje klimatskim promjenama zajednička odgovornost, koja zahtijeva zajedničke napore naših vlada, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodnih partnera. Ovi napori će biti koordinisani sa EU i srodnim programima“, navodi se u Deklaraciji.

Rješavanje izazova klimatskih promjena, praćenje zelene tranzicije i podsticanje zelenog rasta zajedno sa povećanjem energetske diversifikacije i prelaskom na proizvodnju i efikasnost obnovljive energije treba dalje promovisati.

U Deklaraciji je pozdravljen Paket energetske podrške od 1 milijarde eura za zapadni Balkan kojim je EU proširila iste mjere solidarnosti koje su preduzete unutar EU nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, kao što je podrška ugroženim domaćinstvima i izgradnja nove energetske infrastrukture.

Zemlje su obećale da će zajedno raditi na očuvanju i zaštiti jedinstvenih ekosistema i podsticanju održivih praksi korištenja zemljišta i poodržat ulaganja u infrastrukturu otpornu na klimu i ekološki održivu infrastrukturu, kao i mjere pripravnosti na katastrofe kako bi se zaštitili od uticaja ekstremnih vremenskih prilika. 

Zadržavanje mladih na Zapadnom Balkanu:

Iseljavanje mladih sa Zapadnog Balkana ima značajne implikacije na dugoročnu vitalnost naših društava, na održiv ekonomski rast i društveni napredak, navodi se u Deklaraciji, zbog čega je od kritične važnosti zadržavanje mladih na Zapadnom Balkanu. 

EU i Zapadni Balkan treba da budu spremni za proširenje u najkraćem roku 

Lideri zemalja učesnica obavezali su se da će intenzivirati strateški dijalog sa institucijama EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja EU i sprečavanja zaostajanja regiona. 

“EU, kao i Zapadni Balkan, treba da budu spremni za proširenje u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 2030. godine kako bi se taj cilj ostvario”, stoji u Deklaraciji sa samita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *