Zemlje EU kasne sa podnošenjem ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Samo 16 zemalja EU ispunilo je rok za podnošenje ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova Evropskoj komisiji za period do 2030. godine, ali nijedan nije u potpunosti u skladu s najnovijim ciljevima energetske efikasnosti EU, navodi se u novom izvještaju.

Direktiva o energetskoj efikasnosti (EED), usvojena ranije ove godine, postavlja cilj za cijelu EU smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7% do 2030. godine.

Po prvi put, ukupni cilj EU podijeljen je između država članica na osnovu referentne formule koja utvrđuje njihov nacionalni doprinos, uz automatski mehanizam za popunjavanje praznina u slučaju da zemlje ne ispune svoju obavezu smanjenja finalne potrošnje energije za 1,5 % godišnje između 2024. i 2030. godine.

Zemlje članice EU trebale su da podnesu nacrt nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) Evropskoj komisiji do 30. juna 2023. U njima se od vlada očekivalo da navedu nove mere – uključujući energetsku efikasnost – kako bi ispunile cilj EU o smanjenju neto emisije gasova staklene bašte za 55% prije kraja decenije.

Evropska komisija sada ima rok do kraja godine da procijeni svaki plan pojedinačno i pruži preporuke za pojedine zemlje, šest mjeseci prije posljednjeg roka za podnošenje konačnih NECP-a, u junu 2024.

Nijedan plan nije usklađen sa evropskom Direktivom

Međutim, iz Koalicije za uštedu energije, neprofitne organizacije poručuju, „nijedan od 16 do sada podnesenih NEPC-a nije u potpunosti usklađen sa ažuriranom Direktivom o energetskoj efikasnosti“ dok su „samo četiri zemlje – Italija, Litvanija, Luksemburg i Španija – dostavile planove koji su skoro usklađeni sa zahtjevima ažurirane direktive”.

Osim toga, “četiri zemlje – Danska, Finska, Holandija i Švedska – uopšte ne odražavaju zahtjeve novog EED-a u svojim planovima”, navodi asocijacija u novom izvještaju.

„U najboljem slučaju, priznaju da je nova direktiva usvojena, ali ne ažuriraju svoje nacrte u skladu sa novim odredbama. Planovi koji su već dostavljeni još su daleko od ispunjavanja evropskih očekivanja i treba ih dalje revidirati”, upozorilo je udruženje.

Propušten rok

Tri mjeseca nakon junskog roka za podnošenje nacrta ažuriranih planova, još uvijek nedostaje 11 i to onih za Njemačku, Francusku, Poljsku, Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Irsku, Grčku, Letoniju i Rumuniju.

Prethodni NECP-ovi su finalizirani 2020., ali više nisu u skladu s klimatskim ambicijama EU-a postavljenim u Evropskom zelenom dogovoru,koji su ažurirani prošle godine nakon što je Rusija napala Ukrajinu kako bi ubrzala postupno ukidanje uvoza ruskih fosilnih goriva.

Ranije ovog mjeseca, Evropska komisija je obavijestila zemlje članice EU o trenutnom stanju, upozoravajući da ako ne dobije nacrt NECP-a do kraja oktobra, “neće ih moći procijeniti do decembra 2023.”.

„S obzirom na to da tri mjeseca nakon isteka roka za nacrt planova još uvijek nedostaje 11 planova, Komisija istražuje sljedeće pravne opcije za nastavak“, navodi se u bilješci podijeljenoj sa 27 ministara zaštite okoline EU.

Izvor: Euractiv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *