Zbog CBAM takse novi automobili biće skuplji za 600 evra

Novа prekogranična taksa na karbon-dioksid CBAM u EU će dovesti do toga da novi automobili budu skuplji za skoro 600 evra.

Evropska unija je Uredbom o Mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cijene karbona (CBAM) obavezala uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na karbon koji emituju prilikom proizvodnje, kao što su čelik i cement.

Iz Boston Konsalting Grupe su ukazali da je u prosečnom automobilu sa četvoro vrata sadržano sedam tona ugljendioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijum koji se koriste za proizvodnju automobila.

Budući da porez na tonu karbona trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosečna cijena novog automobila porasti za 580,30 evra, piše portal brussel signal.

Proizvođači su već morali da otkupe pravo na emitovanje ugljendioksida (ETS) kako bi mogli uvoziti ono što im je potrebno za proizvodnju.

Poljska je krajem avgusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM, pošto tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU.

Poljska ministarka za klimu Ana Moskva je ukazala da bi CBAM za posljedicu mogao da ima neravnomeran rast troškova energije u cijeloj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

Brazil, Južna Afrika, Indija i Kina takođe tvrde da ih ovaj porez nepravedno diskriminiše. Rusija, Turska i Ukrajina bi vjerovatno bile najteže pogođene zemlje.

Španija je uvezla 14,5 miliona tona čelika 2022. godine, od čega je polovina došla izvan EU. Uz pretpostavku prosječnog intenziteta karbona koji se oslobađa prilikom proizvodnje čelika i trenutne cijene karbona u EU, španski uvoznici čelika mogli bi se suočiti sa godišnjim carinama od oko milijardu ebra kada se CBAM propisi u potpunosti počnu primjenjuju 2034. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *