Republika Srpska za pet godina dobija još 700 MW iz obnovljivih izvora

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, Petar Đokić izjavio je da ukupna snaga ugovorenih i projekata hidroelektrana, solarnih, vjetroelektrana, koji su u izgradnji, iznosi 700 MW, ukupne vrijednosti 2,2 milijarde KM. Sve mogu biti završene za 5 godina, rekao je Đokić na konferenciji „Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza”, koja je održana u Beogradu, u organizaciji predstavništva Konfederacije italijanske industrije u Srbiji.

Najveći projekat u toku je HE Dabar od 150 MW, a počeli su radovi na sistemu Gornja Drina, predviđe snage od 90 MW.

Republika Srpska je s 39 malih hidroelektrana dobila 110 MW kapaciteta i još 25 MW iz solarnih izvora. Pomenuti projekti iz obnovljivih izvora će stvoriti potpuno drugačiju energetsku sliku, izjavio je Đokić.

Republika Srpak izvozi do 35 % proizvedene električne energije i zahvaljujući visokim tržišnim cenama uslijed energetske krize, tim sredstvima će finansirati fotonaponske sisteme na stambenim objektima i afirmisati energetske zajednice malih proizvođača, istakao je Đokić.

Republika Srpska sprema podsticaje putem aukcija i odrediće raspoloživa sredstva na godišnjem nivou, napomenuo je ministar. Međutim, po njegovim rečima, podrška uopšte nije neophodna s obzirom na aktuelne cene struje i beleži se veliko interesovanje investitora.

Entitetska vlada je posvećena dekarbonizaciji, ali trenutno nema sredstava i očekuje od Evropske unije da joj pomogne, rekao je Đokić i ocijenio da postojeći zakonski okvir u Republici Srpskoj i BiH omogućava zaštitu stranih investicija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *