EU suočena sa visokim troškovima energije sljedeće zime – Rojters

Evropska unija nije obezbijedila dovoljno dugoročnih ugovora za tečni prirodni gas (LNG) kojim bi zamijenila snabdjevanje preko gasovoda iz Rusije. Zbog toga su mogući veći troškovi sljedeće zime, naročito ako se ima u vidu rastuća potražnja u Kini, izvještava Rojters.

Eu je uspjela da smanji svoju zavisnost od ruske energije prošle godine povećanjem uvoza LNG-a na 121 milion tona, što je povećanje od 60 % u odnosu na 2021. godinu.

Veći dio toga je EU kupila na tzv. spot tržištu, gdje su cijene gasa znatno veće od troškova koji nastaju sklapanjem dugoročnih ugovora. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, cijene LNG-a su se prošle godine više nego utrostručile, a unija je potrošila oko 190 milijardi dolara na gas.

U 2022. godini, EU je činila više od trećine globalnog spot tržišta, u poređenju sa samo 13% u 2021. Analitičari upozoravju da bi taj procenat mogao da pređe  50% , ako unija ne uspije da osigura dugoročne poslove.

Morten Frisch, stariji partner u Morten Frisch Consultingu, vjeruje da bi EU trebala pokriti oko 70-75% svoje snabdjevanja LNG-om kroz dugoročne kupoprodajne ugovore (SPA).

 “Ali, budući da je zeleni lobi u Evropi uspio pogrešno uvjeriti političare da vodonik u velikoj mjeri može zamijeniti prirodni gas, kao energent do 2030. godine, Evropa je postala previše oslonjena na spot i kratkoročne kupovine LNG-a”, dodao je .

U međuvremenu, azijski kupci su najviše zainteresovano za globalnu ponudu, koja je ograničena, a posebno  Kina, koja je doživjela snažan oporavak od pandemije.

“Kompanije iz EU bi morale prvo djelovati potpisivanjem niza velikih, dugoročnih SPA-ova zasnovanih na kineskom modelu, kako bi se zaštitili od bilo kakvih uspona i padova turbulentnog globalnog LNG tržišta”, rekao je Victor Tenev, LNG biznis konsultant u konsultantskoj kući ROITI.

EU je još uvijek daleko od potpune zamjene snabdjevanja preko ruskih gasovoda, zbog čega je ponovo izložena skupom spot tržištu, kaže Tenev.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *