Vrh vodenog talasa Sane i Une u noći između utorka i srijede

Vrijednosti iznad kote redovne odbrane od poplava zabilježene su na vodomjernoj stanici rijeke Une u Novom Gradu (481 cm), na vodomjernoj stanici rijeke Sane u Prijedoru (434 cm) i vodomjernoj stanici rijeke Vrbas u Delibašinom selu (327 cm). U porastu su i vodostaji drugih većih rijeka u slivu rijeke Save u Republici Srpskoj ali su vrijednosti na mjernim mjestima i dalje ispod kota redovne odbrane od poplava. U slivu rijeke Trebišnjice situacija u utorak ujutro i dalje je stabilna, saopšteno je iz Voda Srpske.

S obzirom da je najavljen nastavak padavina, očekuje se dalji rast vodostaja, posebno u zapadnom dijelu Republike Srpske u slivu rijeka Una i Sana. Prema prognoznim modelima, vrh vodenog talasa na rijekama Una i Sana očekuje u noći između utorka i srijede i u srijedu ujutro, a zatim se od srijede očekuje postepeno opadanje vodostaja tih rijeka. Na ostalim rijekama u Republici Srpskoj situacija je trenutno povoljnija.

U narednim danima očekuje se i rast vodostaja rijeke Save usljed učestalih padavina u našoj zemlji, ali i vodenog talasa koji stiže iz Slovenije i Hrvatske. Prema prognoznim modelima, povišeni vodostaji rijeke Save u Republici Srpskoj potrajaće još četiri-pet dana, nakon čega se očekuje postepeno opadanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *