Vlada Hrvatske: Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) dioničarski kredit od 400 miliona evra

Vlada Hrvatske donijela je Odluku o davanju dioničarskog kredita Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od 400 miliona evra i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije ove kompanije.

Premijer Plenković rekao je kako je današnja odluka prvi korak pomoći nacionalnoj energetskoj kompaniji, koja će joj omogućiti da normalno funkcioniše i investira u kontekstu energetske tranzicije.

„Najprije se ide s 400 miliona evra dioničarskog kredita, a potom sa još 500 miliona evra koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijel proces se vodi uz komunikaciju s Evropskom komisijom“, izjavio je Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović potvrdio je da će se ovih 400 miliiona evra kredita kasnije, kroz dokapitalizaciju, uključiti u povećanje osnovnog kapitala HEP-a, odnosno HEP ga neće otplaćivati.

Filipović je rekao da će 900 miliona evra HEP-u biti dovoljno za nesmetano poslovanje i da se cijena plina neće mijenjati od 1. aprila, 

„To se sve radi kako bi hrvatski građani imali višestruko nižu cijenu električne energije od drugih unutar EU, te kako bi HEP nastavio neometano poslovati”, izjavio je Filipović, naglasivši da je donesena odluka da se HEP-u prolongira otplata kredita koji je uzeo prošle godine.

Na pitanje hoće li novac kojim Vlada namjerava ići u dokapitalizaciju biti dovoljan da se pokriju barem dosadašnji troškovi, jer je po nekim neslužbenim informacijama gubitak HEP-a veći od milijardu evra, odgovorio je da se on ne bi oslanjao na neslužbene informacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *