Vjetroelektrana Bitovnja – pripreme za izgradnju ponovo intenzivirane

Vjetroelektrana Bitovnja koja će biti izgrađena u na teritoriji opštine Konjic imaće snagu do 90 megavata, a pripreme za gradnju su ponovo intenzivirane

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH radi na pripremi izgradnje Vjetroelektrane Bitovnja u opštini Konjic vrijednosti 200 miliona KM, a u toku su aktivnosti na prikupljanju mišljenja lokalnog stanovništva na kojem je planirana izgradnja vjetroparka.

Nakon održane radionice u MZ Bradina sredinom maja, na kojoj je, prema  tvrdnjama iz kompanije dobijena podrška mještana za izgradnju vjetroparka, za 5.juli 2023. godine zakazana je nova radionica u naselju Deževice (MZ Kreševo).

Studija uticaja na okolinu i društvo vjetroelektrane VE Bitovnja planinarskim, lovačkim i ostalim udruženjima koja koriste prostor na kojem je predviđena gradnja vjetroparka, predstavit će u ime konzorcija izrađivača i nositelja izrade studije predstavnici kompanije Oikon d.o.o. – Institut za primjenjenu ekologiju iz Zagreb i predstavnici Elektroprivrede BiH.

Koristi će imati Konjic i lokalne kompanije – tvrde u EP BIH

Iz preduzeća Elektroprivreda BiH navode da je u toku  priprema investiciono-tehničke dokumentacije, a da će  benefiti za lokalnu zajednicu biti višestruki. Očekuje se angažman lokalnih kompanija koje imaju kapacitet za rad na projektu, te zapošljavanje lokalnog stanovništva  kada VE Bitovnja  bude izgrađena. Takođe, Grad Konjic će imat će benefite od koncesije nakon izgradnje.

Prof.dr. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj EP BiH, govoreći o planu izgradnje VE Bitovinja, rekao je da se radi o velikom projektu snage do 90 megavata, vrijednosti oko 200 miliona KM, koji će kompletan biti smješten na području Grada Konjica, granica prema iopštni Kreševo.

Priča o gradnji VE Bitovnja stara je nekoliko godina.. Elektroprivreda BiH je još 2017. godine dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za ovaj projekat.

Godinu dana kasnije, 2018. . Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala je bespovratna sredstva u vrijednosti 1.100.000 evra za pripremu projekta vjetroelektrane. 

Ipak, aktivnosti su nakon toga utihnule, a Elektroprivreda BiH nakon višegodišnjeg zastoja sada intenzivira rad na ovom projektu.

Izvor: Indikator.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *