Virusi stari milionima godina pomažu u borbi protiv raka, kažu naučnici

Ostaci drevnih virusa, koji su proveli milione godina skrivajući se unutar ljudske DNK, pomažu tijelu u borbi protiv raka, utvrdili su naučnici.

Studija Instituta Francis Crick pokazala je da se uspavani ostaci tih starih virusa probude kada ćelije raka izmaknu kontroli. To, nenamjerno, pomaže imunološkom sistemu da cilja i napadne tumor, prenio je BBC.

Tim želi iskoristiti to otkriće za izradu vakcina koje mogu unaprijediti liječenje raka ili ga čak spriječiti.

Naučnici su uočili vezu između boljeg preživljavanja od raka pluća i dijela imunog sistema, nazvanog B-ćelije, koje su se grupisale oko tumora.

B-ćelije su zadužene za proizvodnju antitijela i poznatije su po svojoj ulozi u borbi protiv infekcija, kao što je koronavirusna bolest.

Što su tačno te ćelije radile sa rakom pluća ostaje misterija, ali niz zamršenih eksperimenata s uzorcima pacijenata i testovima na životinjama, pokazali su da se još uvijek pokušavaju boriti protiv virusa.

“Ispostavilo se da antitijela prepoznaju ostatke onoga što se naziva endogenim retrovirusima”, rekao je prof. Julian Downward, pomoćnik direktora istraživanja na Institutu Francis Crick.

Retrovirusi imaju sposobnost ubacivanja kopije svojih genetskih uputstava u naše. Više od 8 % onoga što smatramo “ljudskim” DNK zapravo ima takvo virusno porijeklo, a neki od tih retrovirusa postali su dio našeg genetskog koda prije desetaka miliona godina i zajednički su s našim evolucionim rođacima, velikim majmunima. Drugi retrovirusi možda su ušli u našu DNK prije nekoliko hiljada godina.

Neke od tih stranih uputa s vremenom su preuzete i služe u korisne svrhe unutar naših ćelija, ali druge su strogo kontrolisane kako bi se spriječilo njihovo širenje.

Međutim, unutar ćelije raka, kada ona nekontrolisani raste, dominira haos i ranija čvrsta kontrola tih drevnih virusa je izgubljena.

Ta drevna genetska uputstva više ne mogu oživjeti cijele viruse, ali mogu stvoriti fragmente virusa koji su dovoljni da imuni sistem uoči virusnu prijetnju.

“Imuni sitem je prevaren da povjeruje da su tumorske ćelije zaražene i pokušava eliminisati virus, tako da je to neka vrsta alarmnog sitema”, rekao je profesor George Kassiotis, rukovodilac retrovirusne imunologije u centru za biomedicinska istraživanja.

Antitijela potiču druge dijelove imunog sistema koji ubijaju “zaražene” ćelije. Imuni sistem pokušava zaustaviti virus, ali u ovom slučaju uklanja kancerogene ćelije.

Profesor Kassiotis kaže da je to nevjerojatna promjena uloge retrovirusa koji su, u doba svog vrhunca, “možda uzrokovali rak kod naših predaka” zbog načina na koji napadaju našu DNK, ali nas sada štite od raka, “što smatra fascinantnim”.

Studija, objavljena u časopisu Nature, opisuje kako se to događa prirodno u tijelu, naučnici žele da pojačati taj efekat razvojem vakcine, kako bi naučili tijelo kako da hvata endogene retroviruse.

“Ako to možemo učiniti, onda možete razmišljati ne samo o terapeutskim vakacinama, možete razmišljati i o preventivnim vakcinama”, rekao je prof Kassiotis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *