Vipotnik: Republika Srpska dostavila primjedbe na Studiju uticaja o Trgovskoj gori

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputilo je primjedbe i zahtjeve, koji bi trebalo da budu razmotreni u Studiji o uticaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac, na Trgovskoj gori. Ovo je, za RTRS, izjavio ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Bojan Vipotnik.

Namjera Republike Srpske i svih njenih institucija je da učestvuje u svim postupcima procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je Vipotnik. Ponovio je da je izgradnja odlagališta u neposrednoj blizini zaštićenog područja, za Republiku Srpsku neprihvatljiva.

“To je jedno od rijetkih pitanja u kojima je postignut jedinstven stav svih nivoa vlasti, kao i akademske zajednice i nevladinog sektora… Svi nastojimo da spriječimo Republiku Hrvatsku da uradi ono što niko nikada nije – da u pograničnom pojasu, nadomak zaštićenog područja, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada”, naveo je Vipotnik.

U skladu sa Espoo konvencijom o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je iskazalo namjeru učešća Bosne i Hercegovine u postupku procjene uticaja na životnu sredinu i o tome obavjestilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je Odlukom Savjeta ministara BiH određeno kao koordinator aktivnosti nadležnih institucija u BiH po pitanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *