Važnost ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti zgrada 

Poboljšanje energetske efikasnosti zgrada je važno ne samo zbog štednje resursa, nego i smanjenja troškova za građane i privredu.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović u Novom Sadu, dodajući da je sektor zgradarstva odgovoran za veliki deo potrošnje energije i emisiju štetnih gasova.

Đedović Handanović je, otvarajući Međunarodne dane energetike i investicija, istakla da Vlada Srbije ulaže u programe energetske obnove stambenih objekata i podstiče racionalnu potrošnju energije.

Do 2030. biće rehabilitovano 1% zgrada za stanovanje i 3% javnih zgrada godišnje

Prema njenim rečima, integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, čija je izrada u finalnoj fazi, postavljen je cilj da se do 2030. godine energetski rehabilituje oko jedan odsto zgrada za stanovanje godišnje, tri odsto javnih zgrada i približno 2,3 odsto nerezidencijalnih, odnosno ostalih zgrada.

Merama kroz programe subvencionisanja težimo tome da do 2030. rehabilitujemo približno 130.000 domaćinstava i oko milion kvadratnih metara javnih zgrada, rekla je ona i dodala da je kroz programe koje sprovode Ministarstvo i lokalne samouprave energetski sanirano približno 20.000 domaćinstava, u šta je uloženo blizu 2,7 milijardi dinara.

Ona je podsetila na to da je u toku javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije, termoizolaciju, zamenu kotlova efikasnijim i postavljanje solarnih panela.

50 miliona dolara za energetsko unapređenje 50.000 domaćinstava

Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i očekujemo da ćemo energetski unaprediti još 50.000 domaćinstava, dok je vrednost projekta oko 50 miliona dolara. Pregovaramo i o dodatnim sredstvima jer je interesovanje građana izuzetno veliko, ukazala je Đedović Handanović.

Pored toga, kako je dodala, pokrenut je i projekat unapređenja energetske efikasnosti stambenih zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja, gde se radi na prelasku na naplatu prema potrošnji toplotne energije .

U toku je realizacija javnog poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u više od 20 gradova i opština, rekla je ministarka i navela da se očekuje da će implementacija mera energetske efikasnosti u okviru ovog projekta doprineti uštedi energije više od 35 odsto.

Ključni cilj jeste da omogućimo prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno, rekla je Đedović Handanović i dodala da se procenjuje da će ovim projektom biti obuhvaćeno više od 500 stambenih zgrada, površine približno milion kvadratnih metara.

Prema njenim rečima, Ministarstvo takođe sufinansira energetsku sanaciju javnih objekata, gde je do sada kroz javne pozive rehabilitovano više od 145 škola, vrtića, sportskih centara, domova zdravlja, zgrada javne uprave.

Rekonstrukcijom se smanjuje potrošnja energije 20-50%

Rekonstruisanim javnim objektima, kako je ukazala, smanjuje se potrošnja energije od 20 do 50 odsto, kao i troškovi za energiju i zimi i leti, a time se dodatno štiti životna sredina.

Đedović Handanović je podsetila na to da je Vlada nedavno  usvojila i zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa lokalnim samoupravama koje su prethodne zime sprovele preporuke Vlade o racionalnoj potrošnji energije za javnu rasvetu i javno osvetljenje, i smanjile potrošnju za javnu rasvetu za najmanje pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, zaključi ugovore o  snabdevanju za javnu rasvetu po povoljnijoj ceni.

Ministarka je dodala da je okupljanje eksperata, građevinaca i energetskih stručnjaka dobra prilika da se istraže najnovije tehnologije, proizvodi i rešenja koja omogućavaju da transformišemo zgrade u energetski efikasne objekte.

Postoje mnoge mogućnosti koje nas vode prema održivijoj budućnosti, od solarnih panela i geotermalnih sistema, do pametnih uređaja za upravljanje energijom. Pozivam sve učesnike, kako iz privatnog sektora, tako i iz javnih institucija, da se pridruže ovoj misiji i da zajedno ostvarimo promene koje će nas voditi prema održivom sutra, poručila je ministarka.

Međunarodni dani energetike i investicija održavaju se danas i sutra, u saradnji sa Novosadskim sajmom i uz podršku USAID-ovog programa „Bolja energija”, a otvaranju ove manifestacije prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *