Usvojena Lista reformi u BiH za provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, usaglasio je Listu reformi sa kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan.


Lista reformi, koju je odobrio Radni tim, skoro u cijelosti je usaglašena sa prijedlozima Evropske komisije, odnosno više od 97 odsto reformskih aktivnosti usaglašeno je sa predstavnicima Evropske komisije i Delegacije EU u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje Savjeta ministara BiH proslijediće danas usaglašenu Listu reformi Evropskoj komisiji, kako bi se dogovorenom dinamikom ispunio ovaj ambiciozni plan u periodu od 2024. do 2027. godine.

Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućiće Bosni i Hercegovini da od Evropske komisije dobije oko milijardu evra, kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima.

Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH. Reforme su, istovremeno, usmjerene na stvaranje uslova za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je članovima Radnog tima u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u BiH na predanom radu tokom usaglašavanju reformske agende. Naglasila je kako su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH,

uključeni u Radni tim, i na ovaj način iskazali odlučnost i predanost evropskom putu i konstruktivnom unutrašnjem dijalogu u korist svih u Bosni i Hercegovini.

Novi Plan rasta za Zapadni Balkan Evropske unije podrazumijeva 6 milijardi evra u periodu od 2024-27. godina. Od ovog iznosa 2 milijarde evra su bespovratna sredstva (grantovi) i 4 milijarde evra povoljni krediti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *