UNDP – Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu

Tokom prošle i ove godinei više od 1.200 mladih učestvovalo u više od 40 ekoloških akcija čišćenja i ozelenjavanja, te više od 20 ekološko-tematskih radionica u okviru ovog projekta.

U Sarajevu je danas održana završna konferencija projekta “Jačanje Zelene mreže u BiH” i tom prilikom rečeno da je

Tokom prošle i ove godinei više od 1.200 mladih učestvovalo u više od 40 ekoloških akcija čišćenja i ozelenjavanja, te više od 20 ekološko-tematskih radionica u okviru ovog projekta. Ovo je rečeno na završnoj konferenciji projekta “Jačanje Zelene mreže u BiH”.


Po završetku projekta, koji je finansijski podržala Ambasada Italije u Sarajevu, a realizovan je posredstvom i uz sufinansiranje UNDP-a, Zelena mreža broji 74 članica, od toga 47 udruženja, 24 pojedinca i tri neformalne grupe iz 39 različitih opština iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH.

Od brojnih ideja predstavljenih u okviru inovacionog izazova na Platformi otvorenih inovacija odabrane su tri pobjedničke s ciljem promocije održivosti okoline u BiH i nagrađene su novčano sa 500 KM, 1.000 KM i 2.500 KM.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald rekla je da je bio veliki odziv mladih u BiH.

“Više od 200 pojedinaca iz različitih regija izrazilo je interes za rješavanje pitanja okoline aktivnostima poput akcija čišćenja, sadnje drveća i eko šetnji unutar svojih zajednica. Drago mi je što sam vidjela uključenost lokalnih vlasti, koje pokazuju spremnost da podrže inicijative mladih za klimatske akcije. Ovo je dokaz sve većeg prepoznavanja važnosti uključivanja mladih u oblikovanje politika zaštite okoline”, istakla je Mekdonaldova.

Zelena mreža je platforma za mlade iz različitih sredina BiH za interakciju i promociju njihove predanosti zaštiti okoline, a cilj projekta je podsticanje svrsishodne interakcije među mladima u vezi sa zaštitom životne sredine i aktivizmom mladih, doprinoseći pomirenju i zaštiti prirode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *