U Danskoj na mrežu priključena, do sada, najveća baterija u ovoj zemlji

U danskom mjestu Skejbi, kompanija Vestas pustila je u rad najveću bateriju u ovoj zemlji. Tako će vozači moći da pune baterije svojih elektičnih automobila, koristeći vjetroturbine i kada nema vjetra.

Baterija će se u početku koristiti za automobile ove kompanije, ali drugi vlasnici električnih automobila, takođe, mogu da zelenu energiju, uz naknadu, koriste između 18h i 6h.

“Samo po sebi nije nova tehnologija što imamo baterijska rješenja. Sjajna stvar u vezi s tim je što sada imate takav sistem, da možete pustiti struju iz vaših vjetroturbina direktno u baterije, a time i u automobile, kaže Henrik Andersen, izvršni direktor Vestasa.

Baterija od 2,3 MWh

  • Baterija se puni iz mreže, a sa novorazvijenim softverom, baterija se digitalno sinhronizuje sa određenim Vestas vjetroturbinama, čime se obezbeđuje da se puni samo kada vjetroturbine proizvode energiju.
  • Sistem baterija je razvio Vestas i ima kapacitet od 2,3 MWh, što ga čini najvećom baterijom u Danskoj.

Cilj je da kompletan vozni park kompanije bude električan do 2025. Svakog dana, elektrana se može napuniti električnom energijom u količini koja bi bila potrebna za vožnju od 11.500 kilometara u električnom automobilu.

Velika baterija je važan korak ka mogućnosti skladištenja i uštede energije vjetra u većoj mjeri za dane bez vjetra i stoga dugoročno korištenje isključivo zelene energije interno i snabdjevanje viška vani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *