Evropski parlament usvojio nove ciljeve uštede energije do 2030. godine

Evropski parlament usvojio je nove ciljeve uštede energije do 2030. godine, koji su već usaglašeni sa Savjetom EU

Države članice EU će morati kolektivno da osiguraju smanjenje potrošnje energije od najmanje 11,7% do 2030. godine, u poređenju sa projekcijama iz 2020. godine.

U praksi, države članice, do 2030. godine, treba da uštede u prosjeku 1,5% godišnje. Godišnja ušteda energije počeće sa 1,3% u periodu do kraja 2025. godine, a progresivno će dostići 1,9% u poslednjem periodu do kraja 2030. godine.

Ciljevi uštede bi se trebali postići lokalnim, regionalnim i nacionalnim mjerama, u različitim sektorima – npr. javna uprava, zgrade, preduzeća, itd.

Zastupnici EP su insistirali da šema posebno pokrije javni sektor, koji će morati smanjiti svoje finalna potrošnja energije za 1,9% svake godine. 

Države članice bi također trebale osigurati da se najmanje 3% javnih zgrada svake godine renovira u zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije ili zgrade s nultom emisijom. Direktiva takođe postavlja nove zahtjeve za efikasne sisteme daljinskog grijanja.

Zgrade i saobraćaj su, uz industriju, glavni korisnici energije i izvori emisija gasova. Na zgrade otpada približno 40 % ukupne potrošnje energije i 36 % emisija stakleničkih gasova iz energije u EU.

Energetska kriza nije gotova. Nema garancije da će sljedeće zime biti blage kao prošle. U narednih sedam godina moramo izvršiti potrebne strukturne promjene .Veoma sam sretan što smo uspjeli pogurati države članice ka daleko ambicioznijim ciljevima energetske efikasnosti. Ovo je ključno da više ne ovisimo o ruskoj energiji u budućnosti i da možemo ispuniti naše klimatske ciljeve.Današnje glasanje je velika pobjeda; to nije samo dobro za našu klimu, već je loše i za Putina.

Izvjestilac Niels Fuglsang 

Evropski parlament je usvojio zakon o energetskoj efikasnosti sa 471 glasom za, 147 protiv i 17 uzdržanih. Nakon parlamenta, zakon će ga, takođe, morati da odobri Savjet EU, prije nego što stupi na snagu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *