Srbija: veliki zahtjevi za priključenje OIE ugrožavaju stabilnost energetskog sistema

Predložene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) omogućiće postizanje balansa između interesa da ima više energije iz tih izvora i interesa da se obezbedi siguran rad sistema i snabdevanja. Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

Ona je, kako je saopštilo ministarstvo, podsetila da je usvajanje Zakona o korišćenju OIE 2021. godine predstavljao značajan iskorak u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU u toj oblasti.

„Međutim, enormno veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana, gde je zahtevani kapacitet za priključenje porastao sa oko 4,8 gigavata (GW) u 2021. na 20 GW koji je dva i po puta veći od ukupnog kapaciteta svih elektrana u Srbiji, promenio je kontekst zakonskih rešenja zbog čega je bilo neophodno pripremiti izmene i dopune Zakona“, rekla je ona.

„Naš strateški cilj je ostvarivanje energetske nezavisnosti i za ostvarivanje tog cilja neophodno je da povećamo kapacitete za proizvodnju električne energije tako da ona bude dovoljna za domaće potrebe, kao i da sprovedemo zelenu energetsku tranziciju na način da sačuvamo stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja“, rekla je Đedović, obrazlažući Predlog o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE pred poslanicima.

Izmene Zakona o korišćenju OIE urediće, prema njenim rečima, na adekvatniji način obaveze garantovanog snabdevača, a „komercijalni projekti će na komercijalnoj osnovi rešavati pitanje balansne odgovornosti“.

Đedović je rekla i da prema postojećim rešenjima kupci-proizvođači mogu bez ograničenja da se priključuju na elektroenergetski sistem, pri čemu je njihova odgovornost prema elektroenergetskom sistemu u potpunosti isključena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *